fbpx
Počela je šesta po redu Akademija omladinske politike!

Počela je šesta po redu Akademija omladinske politike!

Prethodnog vikenda je u Vrnjačkoj Banji održan prvi modul ovogodišnje Akademije omladinske politike, na kom je 20 stipendista i stipendistkinja započelo svoj jednosemestralni obrazovni program KOMS-a.

Nakon velikog broja prijava i detaljnog procesa selekcije, odabrana je grupa od 20 mladih koji će imati priliku da kroz 5 modula steknu nova i unaprede postojeća znanja o omladinskoj politici, ovladaju veštinama potrebnim za pokretanje promene u društvu, ali i da budu osnaženi da stečena znanja primene u praksi.

Tokom prvog modula, učesnici i učesnici su imali prilike da kroz interaktivna predavanja i diskusiju steknu uvid u osnove aktivnog učešća mladih, kao i da shvate njenu važnost i povezanost sa svim drugim aspektima društva sa kojima se oni kao mlade osobe suočavaju.

Prvi dan modula je pored predstavljanja programa i međusobnog upoznavanja bio rezervisan za postavljanje ciljeva, očekivanja i dinamike grupe, kao i za team building aktivnosti.

Drugi dan je bio intenzivniji, i obuhvatio je značajan teorijski deo, ali i veliki prostor za diskusiju učesnika i izražavanje ličnog mišljenja. Dan je započet uvidom u poziciju omladinske politike u današnjem demokratskom društvu. Govorilo se o tome da li je Srbija demokratija i šta to znači, nakon čega su učesnici i učesnice slušali o političkom, partijskom i izbornom sistemu i njihovoj važnosti. Takođe, imali su priliku i da saznaju sve o lokalnim nivoima vlasti i zašto su oni važni, kao i kako svako kao pojedinac može da se aktivno uključi u svoju zajednicu.

Tokom trećeg dana polaznici i polaznice su kroz rad u grupama razmenjivali iskustva i ideje, pronalazili vezu između različitih delova društva i omladinske politike, i mapirali sve važne aktere za bavljenje položajem i potrebama mladih.

Nakon sjajnoj iskustva tokom prvog modula, sigurni smo da nas čeka još jedna izuzetna generacija Akademije!

 

Пројекат ,,Млади. Сада и овде.” спроводи Кровна организација младих Србије, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.