fbpx

Mladi protiv zločina iz mržnje u Beogradu

Osvesti se, posveti se – mladi protiv zločina iz mržnje
U vreme socijalne distanciranosti i izolovanosti usled pandemije COVID-19 mladi na internetu provode više vremena nego inače, a kako je čak 38% mladih bilo izloženo digitalnom nasilju, ovom prilikom želimo da razgovaramo o zločinima iz mržnje u sajber okruženju, ovog puta sa mladima iz Beograda. Mladi su društvena kategorija koja je naročito pogođena netolerancijom i nasiljem i sa kojom je neophodno raditi na prevenciji razvoja stavova koji podržavaju predrasude i nasilno ponašanje koje dovodi do zločina iz mržnje.
Ovim putem pozivamo mlade iz Beograda i okoline da nam se pridruže onlajn diskusiji sa ekspertima, predstavnicima institucija i međunarodne zajednice preko ZOOM platforme koja će se održati u sredu, 30. septembra od 17 časova.
Prijave se vrše putem registracije na sledećem linku
Nakon registracije dobićete mejl i link putem koga pristupate onlajn diskusiji 30. septembra od 17 časova.
Registracije su otvorene do 30. septembra do 15 časova.
Prema podacima Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2020. godinu, 64% mladih je svedočilo, dok je čak 35% njih bilo žrtva nasilja motivisanog rasom, nacionalnošću, polom, identitetom, seksualnom orijentacijom i slično. Iz razloga što su mladi kategorija koje je naročito pogođena netolerancijom i nasiljem, kao žrtve ali i počinioci, uvideli smo potrebu da sa mladima razgovaramo i upoznamo ih sa temom zločina iz mržnje, kako bi obezbedili da oni poseduju neophodna znanja u oblasti prevencije i mehanizmima zaštite ukoliko se nađu u ulozi žrtve pred zločinima iz mržnje.
Krovna organizacija mladih Srbije, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, a u okviru projekta Podizanje svesti o pitanjima vezanim za zločine iz mržnje među mladima organizuje događaj. Cilj projekta je podizanje svesti kod mladih u Srbiji o zločinima iz mržnje, predrasudama koje ih motivišu, kao i mehanizmima zaštite koji se mogu koristiti, a fokus samog događaja su zločini iz mržnje prema manjinskim grupama u Srbiji.
Govornici:
• Ružica Banda, Misija OEBS-a u Srbiji
• Vuk Raičević, Beogradski centar za ljudska prava

Leave a Reply