fbpx

Decentralizacija aktivne participacije mladih u Srbiji

Onlajn diksusija putem ZOOM platforme
Da bi demokratija, kao oblik političkog režima funkcionisala, neophodno je imati aktivne građane i građanke koji učestvuju u okviru demokratskog sistema. Iz ovog razloga je neophodno uključiti i mlade i osigurati da i oni budu deo procesa donošenja odluka. Međutim, rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, su pokazali da više od polovine mladih želi da se uključi u donošenje odluka, ali smatra da nema trenutno nikakav uticaj na odlučivanje.
Dodatno u pogledu regiona iz kojih mladi dolaze, mladi iz Beograda (3,59) i iz Vojvodine (3,53) su zainteresovaniji od mladih iz ostalih regiona (3,3), posebno od onih koji dolaze iz Južne, Istočne i Zapadne Srbije. Iz razloga što je primetna ovakva razlika u nivou aktivnog učešća mladih u različitim regionima i lokalnim zajednicama, prepoznajemo potrebu da razgovaramo više o položaju mladih u regionima Južne, Istočne i Zapadne Srbije, njihovom položaju i mogućnostima, i nadamo se nađemo način da ih u narednom period motivišemo da u većem obimu aktivno učestvuju.
Govornici i govornice će prisutnima tom prilikom govoriti o mogućnostima koje mladi imaju u ovim regionima, ali programima koje njihove organizacije sprovode, a koji za cilj imaju aktivno učešće mladih, ali i izazovima na koje nailaze. Uz to oni će i predstaviti mehanizme i metode praticipacije mladih koji su se u njihovoj praksi pokazali kao uspešni.
Ovaj događaj se organizuje kao deo regionalnog programa i saradnje Krovne organizacije mladih Srbije kroz Platformu za saradnju mladih Zapadnog Balkana (WBYCP), uz podršku Regionale kancelarije za saradnju mladih (RYCO), a kao deo partnerskog sporazuma sa Institutom za saradnju i razvoj (CDI).
PROGRAM
13:30 – 13:40
Dobrodošlica i uvodna reč
Lorela Marku, Project Officer, Cooperation and Development Institute**
Stefan Đorđević, Generalni sekretar, Krovna organizacija mladih Srbije
13:40 – 14:30
Diskusija:
– Regionalna kancelarija za saradnju mladih – RYCO, Lokalna kancelarija Beograd (TBC)
– Nenad Stojanović, Proaktiv, Niš
– Dunja Marušić, Timočki omladinski centar, Zaječar
– Tijana Stefanović, Edukativni centar Kruševac, Kruševac
Moderatorka: Anja Jokić, Progrmska asistentkinja, Krovna organizacija mladih Srbije
14:30 – 14:45
Pitanja i odgovori
** obraćanje na engleskom jeziku

Date

29 сеп 2020
Expired!

Time

13:30