fbpx
Pet neformalnih grupa počinje put ka ostvarenju svojih udruženja građana

Pet neformalnih grupa počinje put ka ostvarenju svojih udruženja građana

Pet neformalnih grupa mladih iz različitih delova Republike Srbije započelo je svoj put ka formiranju i uspešnom funkcionisanju svojih budućih udruženja građana. Ova inicijativa, pokrenuta u okviru programa „Zajedno Odlučujemo!“, predstavlja prvu korak ka ostvarenju njihovih ciljeva i doprinosa pozitivnim promenama u svojim lokalnim zajednicama.

Tokom trodnevnog treninga, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa ključnim elementima neophodnim za formiranje udruženja, kao i da se susretnu sa različitim vidovima neformalnih znanja. Za mnoge od njih, ovo je bio prvi susret sa ovakvim konceptima, što im je omogućilo da prošire svoje horizonte i razmene dosadašnja iskustva.

Timovi su vredno radili na mapiranju misija, vizija i ciljeva svojih budućih udruženja, kao i na identifikaciji potencijalnih partnera, resursa i struktura udruženja. Ovaj proces predstavlja početak njihovog dugoročnog angažmana u ostvarivanju svojih ideja i ciljeva.

Trening je samo početna faza u procesu koji očekuje ove neformalne grupe. U narednom periodu, njima će biti pruženi dodatni treninzi i mentorska podrška kako bi se dalje razvijali i ostvarili svoje vizije.

Projekat Krovne organizacije mladih Srbije “Zajedno odlučujemo!” sprovodi se u okviru Nemačke razvojne saradnje kroz projekat „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije. Cilj projekta “Perspektive mladih u ruralnim sredinama u Srbiji” je unapređenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih mogućnosti mladih u Srbiji, a namenjen je mladima od 15 do 30, odnosno do 40 godina starosti, kada su u pitanju povratnici_e iz inostranstva, žene i etničke manjine.