fbpx
Održan trening javnog zagovaranja i kreiranja zagovaračkih inicijativa

Održan trening javnog zagovaranja i kreiranja zagovaračkih inicijativa

Predstavnici i predstavnice 10 organizacija članica KOMS-a imali su priliku da u periodu od 4. do 6. marta 2024. godine pohađaju trening javnog zagovaranja i kreiranja zagovaračkih inicijativa, koji smo realizovali kao deo nacionalne kampanje za mentalno zdravlje u sklopu projekta “Unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz razvoj kapaciteta lokalnih aktera 1.0“.

Cilj ovog trodnevnog treninga bio je da se učesnici i učesnice upoznaju sa pojmom, procesom i akterima javnog zagovaranja, da prepoznaju svoju ulogu u tome i da uz podršku trenerskog tima kreiraju mini zagovaračke kampanje/aktivnosti na lokalu, koje se odnose na povećanje vidljivosti mentalnog zdravlja.

Njihove mini zagovaračke kampanje/aktivnosti će biti realizovane u 10 gradova/opština: Zrenjanin, Кruševac, Кragujevac, Bečej, Zaječar, Leskovac, Novi Pazar, Subotica, Niš i Sombor, a kroz ceo proces realizacije imaće mentorsku podršku eksperata.

Učesnica treninga Amina Karišik, iz Udruženja Svetionik Novi Pazar, izjavila je da im je ovaj trening pomogao da upotpune svoje znanje iz javnog zagovaranja, koje će dalje primenjivati na lokalu.

Ovaj trening nas je zaista podstakao da aktivnije razmišljamo o mentalnom zdravlju mladih u Novom Pazaru. Takođe, pružio nam je alate i praktične veštine, koje će nam pomoći pri realizaciji naše aktivnosti. Vrlo sam zadovoljna treningom i trenerima koji će nastaviti da budu naša mentorska podrška tokom ovog procesa. Zaista se radujemo realizaciji naše ideje”, rekla je Anina.

Lazar Đoković, predstavnik Omladine JAZAS-a Kragujevac, smatra da je kontinuirana podrška u očuvanju mentalnog zdravlja veoma važna:

 “Ako govorimo o javnom zagovaranju meni je ova tema uvek bila bliska, jer sam imao priliku da to radim unutar svoje organizacije, ali i u u svojoj lokalnoj zajednici. Ono što mi je posebno bilo korisno na ovom treningu je da smo temeljno pristupili jednoj drugoj oblasti – mentalnom zdravlju. Sagledali smo kako da u okviru potreba koje mladi imaju na lokalu, kada je u pitanju mentalno zdravlje, priđemo donosiocima odluka i zagovaramo ideje koje će doprineti tome da dođemo do sistematskih rešenja, kako bi mladi imali mogućnost da koriste servise koji će njima pužiti podršku u očuvanju mentalnog zdravlja”.

Predstavnica Bečejskog udruženja mladih Vasja Subakov je nakon treninga izjavila:

Mentalno zdravlje je izuzetno važno, gde uprkos što se podiže se svest o tome poslednjih godina, ono je i dalje tabu tema, pogotovo u manjim lokalnim sredinama kao što je Bečej. Mi kao mladi moramo da pričamo o tome, kako među sobom, tako i sa lokalnim akterima, a ovakvi treninzi nam pružaju neophodno znanje i alate kako bi mogli adekvatno da zagovaramo. BUM je razradio svoju ideju, a sada nam ostaje da uz pomoć mentora i realizujemo aktivnosti na lokalu”.

Trening je realizovan u okviru projekta “Unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz razvoj kapaciteta lokalnih aktera 1.0”, a sprovode ga Nacionalna asocijacija Kancelarija za mlade, Omladinski savez udruženja – OPENS, Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR, Savez izviđača Srbije i Krovna organizacija mladih Srbije, a finansira Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije.