fbpx
Nevidljiva patnja – Kako prepoznati nasillje na razgovoru za posao?

Nevidljiva patnja – Kako prepoznati nasillje na razgovoru za posao?

Dok traganje za poslom može biti uzbuđujuće iskustvo, za mnoge, to može biti i mesto gde se susreću sa skrivenim oblicima nasilja. Važno je da ne zaboravimo da nasilje može biti prisutno i na mestima gde bismo ga najmanje očekivali, kao što su intervjui za posao.

Zamislite sledeću situaciju: ulazite u kancelariju, puni nade i očekivanja, spremni da pokažete svoje veštine i kvalifikacije. Međutim, umesto pitanja o vašem iskustvu i profesionalnim sposobnostima, suočavate se sa mnogo mračnijim – nasiljem. 

 “Red-flag” momenti na razgovoru za posao 

Nasilje na razgovoru za posao može se manifestovati na različite načine, a neki od njih su suptilni i lako ih je propustiti. Na primer, možda ste suočeni sa ponižavajućim pitanjima o vašem ličnom životu ili vašim fizčkim karakteristikama. Možda vas poslodavac prisiljava da radite prekovremeno bez adekvatne nadoknade, ili vam daje preteće signale o tome kako bi se vaša budućnost u kompaniji mogla oblikovati. 

Jedan od najčešćih oblika nasilja na razgovoru za posao jeste emocionalno nasilje. To može uključivati manipulativne taktike poslodavca kako bi vas naterao da se osećate nesigurno ili nevoljno. Na primer, možda će vam se pripisati krivica za stvari koje nisu u vašoj moći da kontrolišete ili će vas kritikovati bez pružanja konstruktivne povratne informacije. 

Mnogi od nas nisu svesni ovih “red flag” momenata koji ukazuju na potencijalno nasilničko ponašanje ili toksičnu radnu atmosferu tokom intervjua za posao. U nastavku su dati neki od primera “red flag” momenata, koje ukoliko primetite na razgovoru za posao znači da ste se susreli sa verbalnim nasiljem prilikom intervjua:  

-Ponižavajući komentari – ako poslodavac, odnosno intervjuer izrazi prezir prema vašem prethodnom iskustvu rada ili obrazovanju, to može biti znak da ne poštuje vaše dostignuće i da će vas tretirati sa nepoštovanjem. 

Pritisak i pretnje – ako vas intervjuer pritiska da odmah prihvatite posao ili vas pretećim tonom tera da prihvatite uslove koje ne želite, to može biti upozorenje na autoritarno ponašanje koje se može pretvoriti u nasilje ili zlostavljanje na radnom mestu. 

Manipulacija informacijama – ako primetite da poslodavac laže ili manipuliše informacijama o poslu, uslovima rada ili platama, to može biti znak da nisu iskreni u svojim namerama i da se neće poštovati dogovori koje sklopite. 

-Ignorisanje granica ako se osećate nelagodno ili ugroženo tokom intervjua zbog nepoželjnog ponašanja, poput neprimerenih komentara ili fizičkog prostiranja, to je jasan znak da poslodavac ne poštuje vaše granice i da se neće truditi da stvori sigurnu radnu atmosferu.  

-Nedostatak poštovanja – ako poslodavac iskazuje nepoštovanje prema vama ili drugim kandidatima, to može biti pokazatelj da ne ceni različitost i da će vas tretirati sa nepoštovanjem ako dobijete posao. 

Ovo su neki od primera “red flag” momenata. Važno je da zapamtite da imate pravo da se osećate sigurno i poštovano tokom intervjua za posao. Ako primetite bilo koji od ovih momenata, razmislite o tome da li želite da radite za tu kompaniju i potražite podršku ukoliko se odlučite da prijavite problem. Nasilje i zlostavljanje na radnom mestu nsu prihvatljivi i zaslužujete da budete tretirani sa poštovanjem i dostojanstvom. 

Pored verbalnog, nasilje na razgovoru za posao takođe može biti i fizičke prirode, iako je ovo manje uobičajeno. To može uključivati agresivno ponašanje ili čak fiizčki kontakt, što je potpuno neprihvatljivo i nelegalno. 

Šta raditi ukoliko se suočite sa nasiljem na razgovoru za posao? 

Kada se suočite sa nasiljem na razgovoru za posao, može  biti teško znati kako reagovati. Možda se osećate zarobljeno ili preplašeno, posebno ako se nadate da ćete dobiti posao. Međutim, važno je zapamtiti da nikakav posao nije vredan vašeg dostojanstva i sigurnosti.  

Ako se nađete u situaciji gde ste izloženi nasilju na razgovoru za posao, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti: 

Ostanite smireni i skoncentrisani, iako može bitit teško, važno je zadržati prisebnost uma kako biste mogli jasno razmišljati o tome kako da se zaštitite.  

-Postavite granice i nemojte se ustručavati da jasno izrazite svoje granice i da odbijete da tolerišete bilo kakvu vrstu nasilja. 

-Potražite podršku, razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili profesionalnim savetnikom o svojim iskustvima i o tome kako se osećate. Nemojte se osećati kao da ste sami! 

-Prijavite nasilje!  

Gde prijaviti nasilje? 

Ako smatrate da ste žrtva nasilja na razgovoru za posao, bilo da je to verbalno ili fizičko, imate pravo da to prijavite. Obratite se nadležnim institucijama ili organizacijama za podršku kako biste dobili pomoć i zaštitu, neke od ustanova kojima se možete obratiti su: 

HR odeljenje kompanijeukoliko ste bili žrtva nasilja prilikom razgovora za posao možete se obratiti HR odeljenju kompanije koje je zauženo za rešavanje konflikata i zaštitu prava zaposlenih. 

Policiji –  ukoliko je nasilje ili neprimereno ponašanje ozbiljno i ugrožava vašu sigurnost, takvo nasilje možete direktno prijaviti policiji, ona je nadležna za istraživanje krivičnih dela, uklučujući i nasilje ili pretnje prilikom intervjua. 

Inspekciji rada –  možete prijaviti nasilje ili neprimeren ponašanje prilikom razgovora  za posao inspekciji rada, koja nadgleda primenu zakona o radu i radne standarde, te može preduzeti određene korake kako bi zaštitila vaša prava. 

Ministarstvu rada, boračkih i socijalnih pitanja  –  ministarstvo je zaduženo za donošenje propisa o radu i radnim pravima, pa možete prijaviti Ministarstvu nasilje kako bi dobili podršku i informacije o zaštitnim merama. 

Nevladinim organizacijama za zaštitu prava zaposlenih – postoje nevladine organizacije u Srbiji, kao što su Kuća ljudskih prava, Pravni skener i slične, koje se bave zaštitom prava zaposlenih i pružaju podršku osobama koje su žrtve nasilja na radnom mestu. 

Važno je da potražte podršku i preduzmete korake kako bi zaštitili svoja prava ukoliko se susretnete sa nasiljem prilikom razgovora za posao.  

Nasilje na razgovoru za posao je ozbiljan problem koji zahteva pažnju i rešenja. Ne zaboravite da imate pravo da radite u sigurnom i poštovanom okruženju i da zaslužujete poslodavca koji će to poštovati! 

Autorka: Ivana Đoković 

Stavovi izrečeni pripadaju isključivo autorima i njihovim saradnicima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS-a u Srbiji.