fbpx
Alkohol i mladi u Srbiji: tradicija i zavisnost

Alkohol i mladi u Srbiji: tradicija i zavisnost

Kada bi države popunjavale leksikon, omiljeno piće Indije bio bi čaj, Nemačke pivo, a ništa drugo, sem rakije, ne bi se moglo naći na mestu omiljenog pića Srbije. Ova slika je, međutim, više od šale – ona reflektuje duboko usađenu kulturu korišćenja alkohola koja, nažalost, sve više postaje problem u našem društvu koji se manifestuje i kod mladih.  

Konzumiranje alkohola na brdovitom Balkanu često svrstava u domen kulture, pa se time opravdava, dok retko razmišljamo o tome kako to što nam je alkohol deo kulture utiče na nas.  

U društvu koje slavi i ohrabruje konzumaciju alkohola, nije iznenađenje što ovo postaje problem koji zahvata celokupnu populaciju – odrasle, tinejdžere, starije, muškarce, žene, siromašne, bogate…  

Alkohol u Srbiji – deo kulture i problema 

Alkohol u Srbiji, ali i svetu, ima značajno mesto u društvenim okupljanjima. On je deo naših veselja i tuga. Njegova uloga na svim proslavama, rođendanima, svadbama i slavama je da poveća radost, a ukoliko pak postoji neki problem, jedna čašica ga smanji. Deo je mnogih rituala i običaja i u takvim prilikama, konzumiranje alkohola se često doživljava kao deo kulturnog identiteta i način povezivanja sa drugima. Tradicionalno, on se doživljava kao simbol gostoprimstva i srdačnosti, te se njegova konzumacija često smatra gestom poštovanja prema gostima. 

Međutim, u želji za zabavom i opuštanjem, granice postaju zamagljene i ova tradicija često može da pređe granice i postane problematična. Konzumiranje alkohola se normalizuje kao nešto što je, ne samo prihvatljivo, već i očekivano i poželjno. Zato je važno postaviti pitanja o granicama i posledicama konzumacije alkohola, pre nego da se te granice pređu, a problemi počnu da se manifestuju. Jer alkohol uprkos svojoj prisutnosti i “društvenoj prihvatljivosti”, nosi sa sobom svoju tamnu stranu. Dok je jedan gutljaj često praćen osmesima i šalama, ponekad se zaboravlja na granicu između zabave i rizika. 

Važno je shvatiti da zloupotreba alkohola nije ograničena samo na one pojedince koji konzumiraju alkohol svaki dan ili u velikim količinama. Čak i povremeno prekomerno pijenje može imati ozbiljne posledice, uključujući fizičke i mentalne zdravstvene probleme. Osim zdravstvenih problema, zloupotreba alkohola takođe može dovesti do porasta nasilja, nesreća u saobraćaju i drugih rizičnih situacija. 

Alkohol i mladi u Srbiji 

Kako se bliži vikend ili kraj dana, mladi širom sveta kreću u potragu za zabavom. A tamo gde je zabava, obično se pojavi i alkohol.   

Kada se osvrnemo na noćni život širom Srbije, postaje očigledno da alkohol često predstavlja ključni element zabave. Od proslava rođendana do studentskih žurki, alkohol je njihov neizostavan deo. 

Za mnoge mlade, prvi susret s alkoholom dešava se veoma rano. Prema podacima iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2023. godinu 95,1% mladih je barem jednom probalo alkohol. I u izveštajima iz prethodnih godina, taj procenat uvek je bio veći od 90%.  

Ovi podaci su u skladu s istraživanjem Batuta, gde se navodi da je skoro svaki drugi učenik petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole u Srbiji probao alkohol. A kad već probaju, često se susreću s pritiscima vršnjaka ili čak roditelja da se pridruže konzumaciji, čime se normalizuje pijenje alkohola u mladosti.  

Povremeno prekomerno pijenje, koje nije retkost među mladima, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prema Batutu, čak 19,3% učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole u Srbiji je u 2022. godini priznalo da je barem jednom bilo pijano tokom života. Ovi podaci su zabrinjavajući, jer pokazuju da je pijenje alkohola postalo norma, čak i među najmlađima. 

Međutim, alkohol nije samo zdravstveni problem. On može uticati i na socijalne i ekonomske aspekte života mladih. Prekomerno pijenje može dovesti do problema u školi, na poslu ili u međuljudskim odnosima. 

Normalizacija konzumacije alkohola među mladima stvara začarani krug koji je teško prekinuti. S jedne strane, tu su slike iz medija i pop kulture koje glorifikuju pijenje kao simbol zabave i slobode. S druge strane, društveni događaji kao što su izlasci ili proslave postaju prilike za prihvatanje i integraciju, ali i za konzumaciju alkohola kao načina za “uklapanje”. 

„Rakija connecting people“ – alkohol kao deo socijlaizacije 

Alkohol, uključujući i u našem društvu omiljenu rakiju, često se koristi kao sredstvo za povezivanje i socijalizaciju među mladima. Alkohol postaje sastavni deo naših interakcija, često olakšavajući komunikaciju i oslobađajući nas od društvenih barijera. 

Često se mladi osećaju pod pritiskom da se pridruže grupi i usklade s njenim normama, što to može uključivati i konzumaciju alkohola. Ovaj pritisak može biti posebno jak u periodu adolescencije, kad je želja za prihvatanjem vršnjaka izuzetno velika. 

Ovakva normalizacija konzumacije alkohola u mladosti postaje ozbiljan problem koji iziskuje pažnju i aktivnu reakciju društva. 

Druge zavisnosti i druge kulture kroz popularnu seriju 

Iz tradiocionalnog balkanskog ugla nećemo odobriti korišćenje opojnih sredstava, dok će u Južnoj Americi na upotrebu kokaina, gledati potpuno drugačije. Ipak, nedostaje nam svest kad je u pitanju naša „tradicionalna“ konuzmacija alkohola koju normalizujemo.  

Kao i u slučaju konzumacije alkohola u Srbiji, potrebno je razbiti oblake magle kako bismo bolje razumeli stvarne posledice po zdravlje i društvo koje donosi konzumacija psihoaktivnih supstanci. 

„Živeli“ čoveku, a ne piću! 

Dok mladi u Srbiji odrastaju uz po koju čašu alkoholnog pića, prate ih brojni rizici.  

Redovna konzumacija alkohola među mladima može dovesti do ozbiljnih posledica, kako fizičkih, tako i mentalnih. Nije retkost da mladi, potpuno nesvesni, skliznu u rizična ponašanja poput nasilja ili rizičnih seksualnih odnosa pod uticajem alkohola.  

Ne donosi samo redovno konzumiranje alkohola ozbiljne posledice. Alkohol i vožnja su kombinacija koja može imati katastrofalne posledice, kako po vozača, tako i po druge učesnike u saobraćaju. Dok se mladi često opuštaju vikendom, istovremeno su i najranjiviji na rizike povezane sa konzumacijom alkohola i vožnjom. Podaci iz izveštaja Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju da se najviše mladih povredi i strada u saobraćajnim nesrećama subotom i nedeljom.   

Ali, kao što svaki problem ima svoje rešenje, tako i problem alkohola među mladima u Srbiji može biti adresiran. Prvi korak je edukacija. Mladi treba biti informisani o štetnim efektima alkohola na organizam i mentalno zdravlje. Nekada alkohol može našteti mentalnom zdravlju, a nekad je njegova konzumacija samo manifestacija potrebe da se o mentalnom zdravlju govori.  

Zato su bitni podrška i savetovanje. To su ključni stubovi u borbi protiv problema alkoholizma među mladima. Važno je da mladi znaju da nisu sami i da postoje ljudi spremni da ih saslušaju i pruže podršku ukoliko se nađu u nevolji.  

Neke od institucija i organizacijama kojima se možemo obratiti su: 

Ovi brojevi telefona su dostupni za sve koji su u potrazi za podrškom i pomoći u vezi sa problemom konzumacije alkohola, a mnoge od ovih organizacija nude različite vrste podrške, uključujući savetovanje, terapiju, grupe podrške i edukativne programe, i mogu biti od velike pomoći mladima i njihovim porodicama koji se suočavaju s problemom alkohola. 

Neke od preporuka koje možemo da čujemo od psihologa je da je regulacija je takođe od suštinskog značaja. Treba osigurati da alkohol nije lako dostupan mladima, jer kako kažu, „daleko od očiju, daleko od srca“. Ograničavanje prodaje alkohola mladima i smanjenje agresivnog oglašavanja mogu biti koraci ka stvaranju zdravije sredine.  

Alkohol predstavlja duboko usađenu tradiciju i deo društvenog tkiva u Srbiji, ali i širom sveta. Ovo je zajednički izazov koji zahteva angažovanje cele zajednice. Od roditelja, škola, zdravstvenih ustanova do lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, svi su pozvani da se angažuju u rešavanju problema zloupotrebe alkohola među mladima. 

Nadam se da će u budućnosti tema mentalnog zdravlja i problema alkoholizma kod mladih dobiti zasluženu pažnju, ali i odgovarajući ugao gledanja na te stvari, da prestanu da budu deo odrastanja ili bubice. 

Do sledeće žurke, odnosno posta, nadam se da ćemo zajedno, za početak nazdravljati ljudima, a ne alkoholu! 

Piše: Marija Ilić