fbpx
Održan treći trening za neformalne grupe mladih

Održan treći trening za neformalne grupe mladih

Učesnici i učesnice programa „Od neformalne grupe do uduženja“ boravili su na Divčibarama u periodu od 22. do 25. februara, gde su imali priliku da steknu veštine koje će im biti neophodne pri pisanju projekata. 

Trening je vodila ekspertkinja za pisanje projekata Bojana Stojković, koja je sa učesnicima i učesnicama vrlo sistematično prolazila kroz konkretne primere i probleme sa kojima se mogu susresti tokom procesa aplikacije.  

 

Ovo je treći u nizu treninga u okviru ovog programa. Prvi smo organizovali u Vršcu, gde su mladi imali priliku da se upoznaju, steknu uvid u funkcionisanje udruženja građana i omladinskih politika, ali i da definišu vrednosti, misiju i viziju svojih budućih udruženja. Fokus drugog treninga, koji je bio održan na Fruškoj gori, bio je na finansijskom i administrativnom upravljanju udruženjem. 

 

U avgustu, ovaj program je započelo pet neformalnih grupa, a danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su to četiri registrovana udruženja i jedno u procesu registracije: 

Udruženje za osnaživanje i razvoj građanki i građana „OsnaŽene“  – Subotica 

„Kolubarsko udruženje mladih – KUM“ – Lazarevac 

„Institut za omladinski aktivizam i različitosti“ – IZOAR – Bor 

Udruženje „Slavkina deca“  – Karaburma 

Neformalna grupa „Bezbednost mladih na internetu“ – Inđija. 

Vladimir Jovanović, predstavnik udruženja „Slavkina deca“, nakon treninga je izjavio:  

Naša ideja je krenula od bioskopa na Karaburmi, koji već duže vremena ne radi, a ima ogroman potencijal da postane centar kulture našeg kraja. Mi smo grupa mladih koja ima želju i volju da doprinese svojoj lokalnoj sredini, ali nismo imali dovoljno znanja. Program „Od neformalne grupe do udruženja“ nam je pružio baš to! Tokom celog procesa učili smo o vođenju organizacije, finansijama, javnom zagovaranju, pisanju projekata, a sve to je bilo praćeno od strane mentora. Ne mogu nikako da izostavim ni ljude koje smo upoznali tokom ova tri treninga. Jedni drugima smo postali podrška, krenuli smo da pričamo o zajedničkim projektima, razmenjujemo informacije i međusobno se usmeravamo i savetujemo“.  

Predsednik UO „Instituta za omladinski aktivizam i različitostiLazar Begović smatra da je ovaj proces od velike važnosti za njihovu organizaciju. 

 Svako iz tima IZOAR-a se pre nastanka organizacije bavio aktivizmom. Ipak, vidljiva je bila potreba da se u Boru oformi udruženje koja će se na adekvatan način baviti mladima. Kroz Parlament Gimnazije „Bora Stanković“ upoznao sam mlade ljude sa kojima delim zajedničku ideju i sa kojima sam odlučio da se prijavim na KOMS-ov konkurs programa za neformalne grupe. Ceo ovaj proces je bio od ogromne važnosti za nas, jer se do sada nismo susretali sa pokretanjem organizacije. Najizazovniji je bio taj početni, administrativni deo i predaja dokumentacije APR-u. Ali zahvaljujući temeljnom vođenju i podršci prebrodili smo taj veliki korak bez problema. Treninzi o finansijama i pisanju projekata su takođe bili važni, jer su nam ekspertkinje pojasnile i približile dve vrlo komplikovane teme. Sve u svemu, ovo je jedno nezaboravno iskustvo u kojem nismo sami. Imamo podršku koleginica i kolega iz drugih novonastalih udruženja, ali i cele organizacije“, izjavio je Lazar. 

Staša Ivković, predsednica Udruženja za osnaživanje i razvoj građanki i građana „OsnaŽene“ smatra da je timska saradnja važna za dobro funkcionisanje njihovog udruženja. 

Našu grupu je sasvim slučajno okupio trening za trenere iz oblasti ljudskih prava, koji je organizovao Savet Evrope. Shvatile smo da delimo iste vrednosti, ciljeve i motivaciju za unapređenjem svoje zajednice, što su važni preduslovi za dobru saradnju unutar organizacije“, 

Izjavila je Staša i dodala: 

Tokom ova tri treninga mnogo toga smo naučile. Jedna, od možda najvažnijih stvari, je projektni jezik. Naučile smo šta to donatori žele da se inkorporira u sam projekat i kako najbolje da predstavimo svoju ideju“. 

Treningu su prisustvovali i predstavnici Fondacije Hanns Seidel iz kancelarije u Beogradu, koji su učesnicima i učesnicama pružili bezrezervnu podršku u njihovom procesu izgradnje kapaciteta svojih organizacija. 

Ovaj program se realizuje u okviru projekta YO! – Youth Organize – Supporting youth activism in underdeveloped administrative circles, koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije uz podršku fondacije Hanns-Seidel-Stiftung – kancelarije u Beogradu.