fbpx
Koms na konferenciji „Mladi, Mir i Sigurnost“

Koms na konferenciji „Mladi, Mir i Sigurnost“

Prethodne nedelje, 7. decembra, na Fakultetu političkih nauka je u okviru projekta “Paint for Peace: Engaging Students in Youth, Peace, and Security” koji su kreirali i realizovali studentkinje i studenti master studija Mir, bezbednost i razvoj, održana konferencija „Mladi, mir i sigurnost“, na kojoj se govorilo o temama rodne ravnopravnosti, nasilja nad ženama i aktuelnim pitanjem oružanog nasilja. Pored konferencije, otkriven je novooslikan mural cveta Ramonda serbica, kojeg je oslikao Andrej Žikić Artez, u cilju promovisanja vrednosti povezanih sa Agendom Mladi, mir i bezbednost.

Na konferenciji je u okviru prvog panela, na temu „Rodno-zasnovanog nasilja“ govorila naša Generalna sekretarka, Miljana Pejić, zajedno sa ekspertkinjom za rodnu ravnopravnost i uključivanje mladih, Zorana Antonijević, i studentkinjom master studija na Fakultetu političkih nauka Katarina Popović.

Pejić je istakla da društvene mreže moraju prepoznati ove vidove nasilja, jer ih mladi koriste kao osnovni kanal komunikacije. Ona je ukazala na potrebu regulacije društvenih mreža, jer digitalno nasilje kao takvo nije prepoznato. „Nove generacije oblikuju svoja mišljenja na osnovu onoga što vide na društvenim platformama, ali su važni i tradicionalni mediji, jer društvene mreže, između ostalog, prenose njihov sadržaj. Mladi ne vide konsekvence nasilja i pre se odlučuju da ga relativizuju, a to se najviše primećuje upravo na društvenim mrežama“, zaključila je Miljana Pejić.