fbpx
Prijavi se za Forum omladinske politike 2023: Mladi. Mir. Bezbednost.

Prijavi se za Forum omladinske politike 2023: Mladi. Mir. Bezbednost.

Ćao! Ako si došao_la do ove stranice, vrlo verovatno te zanima neka od tema koje ćemo pokrenuti na ovogodišnjem Forumu omladinske politike! Te teme su: bezbednost mladih, uključivanje mladih u društvene procese uz pomoć Agende Mladi, mir i bezbednost i opasnosti digitalnog nasilja, kao i sistemska briga o mentalnom zdravlju. 

Ukoliko želiš da učestvuješ u kreiranju preporuka za unapređenje bezbednosti mladih – onda je ovaj poziv za tebe!  

ŠTA JE FORUM OMLADINSKE POLITIKE?  

Svake godine, od 2017. godine, KOMS organizuje jednodnevni, a ipak najveći događaj posvećen omladinskoj politici u Srbiji pod nazivom – Forum omladinske politike. Svake godine tema FOP-a je drugačija, dok ove godine želimo da se fokusiramo na bezbednost mladih i Agendu Mladi, mir i bezbednlost.   

Kroz Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2023. godinu, videli smo da su mladi kao jednu od najvažnijih tema za koju su zainteresovani izdvojili upravo temu bezbednosti. Zbog toga smo odlučili da ovogodišnji Forum omladinske politike posvetimo baš tome.  

Forum omladinske politike okuplja mlade i predstavnike_ce institucija, kako bi zajedno i ravnopravno učestvovali u procesima donošenja važnih odluka za unapređenje položaja mladih u Srbiji. Kroz brojne projekte i programe koje KOMS sprovodi, mladi su takođe istakli da je važno da budu aktivno uključeni u proces kreiranja preporuka za početak implementacije agende Mladi, mir i bezbednost u Srbiji putem participacije mladih, a upravo FOP je prava prilika za to.  

Događaj će biti organizovan u saradnji sa najvažnijim međunarodnim, nacionalnim i lokalnim institucijama. Biće reči o preporukama i smernicama za buduće aktivnosti u oblasti bezbednosti mladih. 

Učesnici i učesnice će kroz panel diskusije i kroz rad u manjim tematskim grupama mapirati ključne prilike za razvoj i unapređenje participacije mladih iz perspektive njihove bezbednosti. Iz tog razloga mladi će moći da o ovim temama razgovaraju kroz tri radne grupe:   

  • Kako prevenirati nasilje?  – Kako mladi i institucije mogu da rade na prevenciji nasilja;   
  • Koje politike su nam potrebne?  – Kakva vrsta podrške je potrebna mladima u oblasti bezbednosti; 
  • Kako mladi mogu da doprinesu? – Kako mladi mogu da učestvuju i da se bave izgradnjom mira u zajednici.   

Ako želiš da budeš deo grupe mladih koji će kreirati preporuke za unapređenje bezbednosti mladih, prijavi se! 

Forum omladinske politike biće organizovan 23. novembra u Beogradu (mesto će biti potvrđeno selektovanim učesnicima_cama).   

Prijavi se putem onlajn prijavnog formulara koji je otvoren do četvrtka, 16. novembra do 23:59.  Po zatvaranju prijave KOMS tim će pregledati pristigle prijave i do ponedeljka, 20. novembra obavestiti sve prijavljene o ishodu njihove prijave.   

 
Projekat “Snaga aktivizma” finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a  sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.