fbpx
Delegacija Finske pri OEBS-u je posetila Srbiju

Delegacija Finske pri OEBS-u je posetila Srbiju

U ponedeljak, 6. novembra, Delegacija Finske pri OEBS-u posetila je Srbiju, kako bi razgovarala o preuzimanju predsedavanja OEBS-u 2025. godine.

Delegaciju su činili ambasador Vesa Häkkinen, stalna predstavnica Finske pri OEBS-u, Karoliina Rajala, specijalna savetnica, Jaakko Jäntti, vojni savetnik, i Lotta Karlsson, ministarka-savetnica. 

Visit of Permanent Delegation of Finland to the OSCE, to OSCE Mission to Serbia. Belgrade, Serbia. 06.11.2023.

Povodom ove posete, ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji, organizovao je sastanak sa predstavnicima odabranih nevladinih organizacija, na kome je prisustvovala Miljana Pejic, generalna sekretarka KOMS-a. Tokom sastanka, Miljana je predstavila rad KOMS-a, sa posebnim osvrtom na oblasti implementacije UN Agende Mladi, mir i bezbednost. Tom prilikom, ona je istakla da su aktivnosti koje vode mladi, podržane zajednički od strane svih zainteresovanih strana, ključne za razvoj mirnih društava u kojima mladi igraju aktivne i vodeće uloge. Istakla je aktivnosti KOMS-a u ovoj oblasti, kao što je izrada istraživanja “Mladi za mir i bezbednost: analiza implementacije UN Agende u kontekstu Srbije”, naglašavajući da je KOMS organizacija predvodi implementaciju ove u Srbiji.  

Na sastanku sa delegacijom Finske Miljana je predložila da se tokom njihovog budućeg predsedavanja OEBS-u, poseban naglasak stavi na implementaciju Agende Mladi, mir i bezbednost, uzimajući u obzir značajno iskustvo Finske kao države s uspešno usvojenim Nacionalnim akcionim planom u ovoj oblasti.