fbpx
Održan poslednji modul Akademije omladinske politike 7.0

Održan poslednji modul Akademije omladinske politike 7.0

Vršac za kraj. U gradu Jovana Sterije Popovića smo održavanjem četvrtog modula, proteklog vikenda, zaokružili putovanje zvano sedma Akademija omladinske politike.

Gosti iz CRTE

Poslednji modul ovogodišnje Akademije bio je posvećen političkom sistemu Srbije i participaciji mladih. Prva sesija bila je posvećena načinima razumevanja politike kao društvene delatnosti i upoznavanju učesnika sa političkim akterima u demokratskom društvu. Nju je održao gostujući trener, Željko Marinković, programski asistent u CRTI. Ova uvodna tema postavila je osnovu za dalje razumevanje političkih sistema, izbora i stranačke dinamike tokom obuke.

Politički sistem – dr Boban Stojanović

Polaznici su nastavili da produbljuju svoja znanja o političkim sistemima, fokusirajući se na Srbiju, pod mentorstvom dr Bobana Stojanovića. Diskutovali su o time šta za njih znači režim, a šta sistem, koje podele postoje, vrste vlasti i na kraju šta je to demokratija. Pored proučavanja političkog sistema, posebna pažnja je bila posvećena proučavanju izbornog i partijskog sistema, kao i razumevanju ideološkog kompasa.

U okviru izbornog sistema, polaznici su istraživali procese glasanja, birališta i brojanja glasova, stičući detaljan uvid u način na koji se politički predstavnici biraju. Analizirali su različite aspekte političkog sistema Srbije, uključujući stranačku dinamiku, ulogu političkih institucija i mehanizme vlasti.

Diskusije su se širile na pitanje koliko pojedinačni glas može uticati na izborne rezultate, istražujući važnost aktivnog učešća mladih u političkom procesu. Otvorena je i debata o dilemi glasanja, istražujući argumente za i protiv, te podstičući dublje razmišljanje o ulozi mladih građana u oblikovanju političke stvarnosti. Vratili smo se na početak, te su pretrešene teme ko su i šta su mladi, kakve su njihove potrebe, kao i načini participacije mladih i na koje su oni načine predstavljeni u javnom mnjenju. Ovaj deo obuke omogućio im je dublje razumevanje političkog pejzaža Srbije i uloge koju pojedinci igraju u političkom procesu.

Kraj još jednog AOP-a

U prethodnih mesec ipo dana naši polaznici su prošli kroz intenzivne treninge, predavanja i obuke stručnjaka iz oblasti, a stečena znanja su mogli praktično da primene kroz različite domaće zadatke na kojima su radili u grupama. Radujemo se u budućnosti da ih vidimo kako menjaju svoje zajednice, a mi ćemo biti tu da ih podržimo.

Najboljim polaznicima Akademije omladinske politike KOMS je obezbedio plaćene radne prakse u trajanju od 3 meseca, od 15. januara 2024. O tome kako prakse protiču moći ćete da čitate u narednim mesecima iz blogova naših AOP-ovaca.

Čvrsto verujemo da su mladi izašli sa ove Akademije porukom da su snaga i pokretači (političkih) promena.