fbpx
10. novembar, Međunarodni dan praktikanata_kinja. 

10. novembar, Međunarodni dan praktikanata_kinja. 

Danas je petak, 10. novembar. Ali danas nije samo običan dan, zato što se danas obeležava Međunarodni dan praktikanata_kinja! 

KOMS vrednuje svoje praktikante_kinje. Trudimo se da se posvetimo svakoj novoj mladoj osobi koja dođe u naš tim sa idejom, motivacijom i željom da gradi sebe u organizaciji poput naše. Mnogi_e praktikanti_kinje postaju budući_e lideri_ke i ključni_e zaposleni_e u organizacijama u kojima su stekli_e svoje prve korake.  Tako je i dobar deo tima koji sada radi ili je radio u Sekretarijatu KOMS, svoj angažman započeo upravo kroz neku od KOMS praksi. Setimo se ovog bloga.

Ali KOMS-u praktikanti_kinje nisu jedino bitni kada su u našem timu. KOMS se aktivno zalaže za poboljšanje uslova za mlade koji tek stupaju na tržište rada i zbog toga toliko pričamo na temu plaćenih, dostojanstvenih radnih praksi. Gde god ti odlučiš da tu praksu obaviš.  

Praktikanti_kinje su od krucijalnog značaja za svaki tim, a kako je danas njihov dan, evo kako njihovo prisustvo može doneti koristi organizacijama.  

  1. Sveža perspektiva i kreativnost 

Praktikanti često dolaze sa svežim setom očiju i novim idejama. Oni nisu opterećeni dugogodišnjim radnim iskustvom koje može dovesti do ustaljenih načina razmišljanja. Ova sveža perspektiva može doneti nove ideje i kreativnost u organizaciju. Praktikanti često postavljaju pitanja koja drugi zaposleni ne bi postavili, što može dovesti do inovacija i poboljšanja procesa. 

  1. Različitost 

Praktikanti_kinje često dolaze iz različitih pozadina i imaju različite perspektive. To može doprineti diverzifikaciji radne snage i povećati raznolikost u organizaciji. Diverzifikacija može doneti nove ideje i bolje razumevanje potreba različitih grupa. 

  1. Razvoj mentorskih veština 

Kroz rad sa praktikantima_kinjama, zaposleni_e u organizaciji imaju priliku da razviju svoje mentorske veštine. Pomaganje praktikantima_kinjama da razvijaju svoje veštine i razumeju organizaciju može poboljšati sposobnost zaposlenih da budu mentori_ke i lideri_ke u budućnosti. 

  1. Potencijalno budući zaposleni_e 

Praktikanti_kinje često postaju potencijalni budući zaposleni_e. Kroz njihovu praksu, organizacija ima priliku da ih upozna, proceni njihove veštine i potencijal, i eventualno ih ponudi stalno zaposlenje. Ovo može značiti da organizacija već ima obučene i upoznate radnike kada su potrebni novi zaposleni. 

Šta KOMS radi kako bi uslovi za radne prakse bili bolji za sve mlade u Srbiji? 

Kratak pregled puta Zakona o radnim praksama u Srbiji  

2021. relevantni akteri u Srbiji, kao i KOMS počeli su da rade na izradi Nacrta prvog Zakona o radnim praksama koji zadovoljava veliki broj kriterijuma kvalitetnih radnih praksi.   

Usvajanje ovog Zakona najavila je i mandatarka Ana Brnabić u svom ekspozeu, 27. oktobra 2022. godine, a rad na nacrtu Zakona nastavio se i u 2023. godini.  Potreban nam je ovakav Zakon što pre i očekujemo da će se on naći najkasnije do kraja septembra u Skupštinskoj proceduri.  

Odluka Evropskog parlamenta o zabrani neplaćenih radnih praksi predstavlja bitan korak ka osvešćivanju o značaju plaćenih, dostojanstvenih radnih praksi koje su pristupačne svim mladima. Pitanje plaćenih, odnosno neplaćenih radnih praksi i stažiranja je pitanje ljudskih prava mladih i ono tako treba biti i tretirano.   

KOMS nastavlja da zagovara usvajanje Zakona o radnim praksama koji će definitivno unaprediti položaj mladih u Srbiji, olakšati im pristupanje tržištu rada i približiti Srbiju i položaj mladih u Srbiji evropskim praksama i pravima koja uživaju i građani_ke EU.   

Dodatno, kroz svoju Omladinsku mrežu za nediskriminaciju i borbu protiv zločina iz mržnje, KOMS je kreirao i započeo kampanju podizanja svesti na društvenim mrežama kojom će informisati mlade o njihovim pravima na tržištu rada. 

Hvala svim mladima koji su deo svog vremena utrošili da kroz KOMS praksu budu deo KOMS priče.