fbpx
Konkurs za praksu u KOMS: Tražimo praktikanta ili praktikantkinju! 

Konkurs za praksu u KOMS: Tražimo praktikanta ili praktikantkinju! 

Krovna organizacija mladih Srbije, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji, poziva te da se prijaviš za stručnu, plaćenu, četvoromesečnu praksu!

Zašto praksa u KOMS? 

Praksa u KOMS je program obuke i mentorstva kroz koji dobijaš priliku da radiš, učiš i usavršavaš se radom na programu, komunikacijama i finansijsko-administrativnim poslovima. Dakle, ovaj program ti omogućava da se upoznaš sa osnovama rada organizacije kao što je KOMS, ali i da napreduješ do nivoa na kom ćeš moći da napišeš svoj projekat, vodiš projektne aktivnosti i komuniciraš aktivnosti ka javnosti, kreiraš budžete i vodiš deo administrativnih poslova. Imaćeš podršku mentora ili mentorke koji će te obučavati i usmeravati tokom celokupnog trajanja prakse. Praksa zahteva pola radnog vremena – 4 sata dnevno, tako da je ovo idealna prilika za tebe ukoliko studiraš ili još uvek nisi spreman ili spremna za posao sa punim radnim vremenom, što ne umanjuje odgovornost koja će se od tebe očekuje.   

Da li si baš ti idealan kandidat ili kandidatkinja za ovaj program?  

 • Student/kinja si završnih godina fakulteta (treća i četvrta godina) ili si odnedavno diplomac ili diplomka osnovnih ili master studija;  
 • Dobro se služiš engleskim jezikom i poznaješ osnove Office paketa;  
 • Spreman/a si na timski i samostalan rad;  
 • Precizan/a si i odgovorno pristupaš radu;  
 • Motivisan/a si za sticanje novih znanja i veština. 

Šta sve podrazumeva rad na ovoj poziciji?   

Kroz program prakse u KOMS imaćeš priliku da se upoznaš sa dinamikom i organizacijom rada naša tri tima, kao i da stekneš znanja i veštine iz tri različite oblasti rada – programa, komunikacija i finansija i administracije.

Rad u programskom timu

Kroz rad na programu KOMS steći ćeš nova znanja i iskustva koja se tiču upravljanja projektima u oblasti omladinske politike. Uz to, učestvovaćeš u sprovođenju programskih aktivnosti postojećih projekata, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga iz najrazličitijih oblasti od važnosti za mlade u Srbiji. Očekuje te prisustvo na relevantnim radnim sastancima i događajima, vođenje zapisnika i precizno izveštavanje, redovna komunikacija sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike.

Finansijsko-administrativni poslovi KOMS

Asistiraćeš u finansijsko-administrativnom upravljanju aktuelnim projektima i organizacijom u održavanju postojećeg sistema evidentiranja i arhiviranja dokumentacije, kao i praćenju potrošnje na projektima. 

Komunikacije i odnosi sa javnošću

Uz programska i finansijsko-administrativna znanja steći ćeš i iskustva i veštine u oblasti odnosa s javnošću i komunikacije organizacije. Učestvovaćeš u kreiranju poruka za javnost i sadržaja za društvene mreže, pisanju vesti za KOMS sajt, dopisa i saopštenja. Takođe, steći ćeš neophodna znanja i veštine za povezivanje sa novinarima i novinarkama i drugim medijskim radnicima i radnicama. Uz mentorstvo u ovoj oblasti, imaćeš potpunu slobodu da predlažeš ideje za unapređenje komunikacije organizacije prema javnosti i medijima. Naučićeš da koristiš različite komunikacijske i kreativne alate, komuniciraš vrednosti i aktivnosti organizacije i planiraš komunikacijske aktivnosti. 

Zašto je ovo bitno?

Po završetku prakse imaćeš značajno iskustvo u upravljanju projektnim ciklusom, širok spektar tehničkih znanja u oblasti finansija i administracije i znaćeš na koji način da predstaviš aktivnosti organizacije javnosti i medijima, kako kroz saopštenja, tako i kroz sadržaj na društvenim mrežama.

Kroz program prakse imaćeš priliku da učestvuješ u organizaciji i realizaciji godišnje Skupštine najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji i da se upoznaš i razmeniš iskustva sa članovima i članicama organizacija koje čine KOMS. Imaćeš obezbeđenu kontinuiranu mentorsku podršku članova i članica Sekretarijata KOMS. 

Šta očekujemo od tebe?   

 • Izuzetno poznavanje srpskog jezika i pravopisa;      
 • Dobro vladanje engleskim jezikom i pravopisom, kako u usmenoj, tako i u pisanoj komunikaciji
 • Izraženu komunikativnost;    
 • Posvećenost i želju za usavršavanjem; 
 • Zainteresovanost za oblast finansija i administracije u projektnom ciklusu;  
 • Preciznost i odgovornost u radu i motivisanost za brzo savladavanje novih veština. 

Kako da se prijaviš i šta te dalje očekuje? 

Prijava se vrši putem aplikacionog formulara koji se nalazi na ovom linku, uz slanje biografije (CV) na adresu: konkurs@koms.rs, do 22. septembra 2023. u 23:59.  

Nakon analize pristiglih prijava, ukoliko tvoja bude među najbolje ocenjenima, bićeš pozvan/a na intervju, koji će biti održani između 25. i 29. septembra. 

Rezultati selekcije biće poznati najkasnije do 29. septembra.  

Tvoja praksa u KOMS počinje 2. oktobra 2023. godine i trajaće četiri meseca. 

Mesto obavljanja prakse je kancelarija KOMS-a, na adresi Kralja Milutina 15 u Beogradu.

Obim angažovanja je 20 sati nedeljno (4 sata dnevno radnim danima) uz obezbeđenu novčanu naknadu i pokrivene troškove lokalnog gradskog prevoza. 

Nakon završetka prakse i u slučaju pozitivne evaluacije tvog rada postoji mogućnost zaposlenja koji će biti u skladu sa dinamikama projekata Krovne organizacije mladih Srbije.    

Za sve dodatne informacije u vezi sa javnim pozivom i programom prakse možeš se obratiti asistentkinji programa KOMS Aleksandri Mihajlović na aleksandra.mihajlovic@koms.rs ili na 060/0234-671, radnim danima od 9 do 17 časova. 

Пројекат „Млади. Сада и овде. 2.0“ спроводи Кровна организација младих Србије, а финансира Министарство туризма и омладине Републике Србије.