fbpx
Održan trening u Vrnjačkoj Banji: Gde su mladi u miru i bezbednosti?

Održan trening u Vrnjačkoj Banji: Gde su mladi u miru i bezbednosti?

Ove nedelje, od 18. do 20. jula, u okviru programa Gde su mladi u miru i bezbednosti, KOMS je u Vrnjačkoj Banji organizovao trening za 11 članova i članica organizacija kako bi se bolje upoznali/e sa temom bezbednosti i mladih, kao i informisali o agendi za Mlade, mir i bezbednost. Na treningu su i razvijane veštine i znanja koja podstiču inicijative za javno zagovaranje ove agende, a bilo je reči i o mogućim načinima zagovaranja agende na lokalnom nivou. 

Prvi dan bio je posvećen upoznavanju. Učesnici i učesnice su se međusobno upoznali, a zatim ih je trenerkinja Milena Stošić upoznala sa pojmom bezbednosti, ali i šta je agenda Mladi, mir i bezbednost i kako je tekao proces njenog usvajanja. 

Zatim su došle na red inicijative javnog zagovaranja u lokalnim zajednicama koje su neophodne za sprovođenje agende Mladi, mir i bezbednost.  

Sastavni deo sesija bio je rad u manjim grupama, ali i prezentovanje timskog rada. Učesnici/e su se bolje upoznali u formalnijem, ali i neformalnijem okruženju i učili jedni o drugima, ali i jedni od drugih.  

Glavni cilj treninga i samog projekta Gde su mladi u miru i bezbednosti je podizanje svesti o važnosti Agende i kampanje o njenoj implementaciji, kao i da učesnici i učesnice dobiju praktično znanje za njeno zagovaranje na lokalu.  

Trening je nastavljen istraživačkim zadacima o različitim opcijama sprovođenja agende, gde su učesnici i učesnice imali priliku da utvrde korake za implementaciju u različitim kontekstima, načine implementacije, opcije partnerstava, kao i potencijalne prepreke i izvore finansiranja. 

Trećeg i poslednjeg dana treninga učesnici i učesnice su se upoznali sa ulogom KOMS-a i daljim planovima za proces implementacije Agende.  

Obuka je deo projekta „Gde su mladi u miru i bezbednosti“ koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.