fbpx
Otvoreno pismo Krovne organizacije mladih Srbije: Mladi su snaga, a ne državni neprijatelji! 

Otvoreno pismo Krovne organizacije mladih Srbije: Mladi su snaga, a ne državni neprijatelji! 

Predsednici Vlade Republike Srbije 
Ministru turizma i omladine 
Ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Samo dva meseca od tragičnih događaja koji su pogodili naše društvo i koji su bili povod da se više nego ikada bavimo temom nasilja i nasilničkog ponašanja, mladi aktivisti i aktivistkinje, ali i drugi građani Republike Srbije, izloženi su kontinuiranim napadima u javnosti od strane pojedinih predstavnika državnih institucija, a sve zbog zbog ostvarivanja građanskog prava na slobodu izražavanja. 

Vrhunac  verbalnog institucionalnog nasilja na mlade aktiviste dogodio se u Narodnoj skupštini Republike Srbije juče, 29. juna, kada je Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović nastavio targetiranje aktiviste i redovnog studenta Fakulteta političkih nauka u Beogradu Pavla Cicvarića, a koje je prethodnih dana započeo državni sekretar istog ministarstva Đorđe Dabić. Ovakvom praksom političkog obračunavanja sa neistomišljenicima narušena je bezbednost mlade osobe, kao i bezbednost njegove porodice. 

Poštovani ministre turizma i omladine, gospodine Memiću, na 21. sednici Saveta za mlade Vlade Republike Srbije, predstavnici mladih su upozorili na targetiranje aktivista i aktivistkinja, zbog čega tražimo od vas hitnu reakciju na narušavanje bezbednosti mladih. Takođe, tražimo da resorno ministarstvo predstavi preduzete mere koje se odnose na unapređenje bezbednosti i mentalnog zdravlja, o čemu smo nedavno govorili. 

Sa žaljenjem konstatujemo i to da je na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine izostala bilo kakva reakcija ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, gospodina Tomislava Žigmanova, koji nije sprečio širenje negativnog narativa o civilnom sektoru i etiketiranje udruženja građana “Užički centar za prava deteta”, čiji su  osnivači roditelji napadnutog aktiviste. Poštovani ministre Žigmanov, podsetićemo Vas da se sve ovo dešava u trenutku osnivanja Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Smatramo, kao organizacija koja je kandidovala svoje predstavnice za članstvo u ovom Savetu, da je ovakva retorika štetna i da ne stvara podsticajno okruženje za razvoj civilnog sektora. 

Važno je da predstavnike Vlade Republike Srbije ovim putem podsetimo i na uvodni deo ekspozea premijerke koji je predstavljen javnosti 25. oktobra 2022. godine. Rekli ste tada, poštovana premijerko, da su mladi najvažniji aspekt sadašnjosti od čijeg angažovanja, obrazovanja, motivacije, opredeljenosti i marljivosti zavisi i budućnost društva 

Ne smemo dopustiti da se mladima koji traže društvo bez nasilja i bolju budućnost za sve građane, ugrožava bezbednost, i to javno, u jednoj od najviših institucija u državi. 

Kao najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji, zahtevamo adekvatnu reakciju članova i članica Vlade Republike Srbije, koji prvi moraju da se jasno, nedvosmisleno i direktno suprotstave nasilju i obeshrabrivanju mladih da slobodno izražavaju svoje mišljenje.