fbpx
Poziv na Mediamocracy kamp 2023 

Poziv na Mediamocracy kamp 2023 

Pozivamo vas da se prijavite na Kamp omladinskog aktivizma – Mediamocracy 2023! Ukoliko si kreativan/a, energičan/a, voliš da maštaš i želiš da utičeš na promene u svojoj zajednici i društvu, ovo je prava priča za tebe. Mlade vidimo kao pokretače promena u svojim zajednicama, energiju koja nam je neophodna da se dalje razvijamo i unapređujemo naše društvo. Zato želimo da baš TI budeš deo našeg tima mladih aktivista i aktivistkinja spremnih da razvijaju svoja znanja i veštine. Teme ovogodišnjeg kampa jesu novinarstvo orijentisanog ka rešenjima, ekologija i kampanje! 

Na ovom kampu imaćeš priliku da:  

  • naučiš šta je to aktivizam i koji su oblici aktivizma 
  • saznaš šta predstavlja omladinska politika na međunarodnom, nacionalnom i lokalnom nivou i kako je praktikovati kao i koji su ključni akteri na svakom od nivoa 
  • analiziraš i diskutuješ o prioritetnim oblastima za mlade u Republici Srbiji 
  • saznaš koji su to načini za rešavanje problema na koja ti možeš uticati, te na taj način dati doprinos svojoj lokalnoj zajednici, pokrenuti društvene promene i postati pravi mladi heroj 
  • kroz radionice, kreativne metode i druženje naučiš kako da realizuješ svoje ideje 
  • razgovaraš sa svojim vršnjacima iz cele Srbije o preprekama sa kojima se mladi ljudi susreću i prostoru za aktivno učešće mladih 
  • stekneš znanja i veštine kada je u pitanju kreiranje kampanja 
  • informišeš se o pojmu novinarstva orijentisanog ka rešenjima, kao i o ekologiji  

Koji je cilj ovog kampa? 

Naš cilj je da umrežimo mlade koji su motivisani da budu nosioci promena i mladi lideri u svom okruženju. Želimo da znaš kome možeš da se obratiš kako bi realizovao super ideju obnove školskog dvorišta ili organizacije fudbalskog turnira u tvom gradu. Vaša moć je u idejama i energiji koju nosite, a naša je želja da vam pomognemo da te ideje i ostvarite. 

 
Kamp omladinskog aktivizma i medijske pismenosti organizovan je u saradnji sa DW Akademie i uz podršku Republike Nemačke – Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a koji se partnerski realizuje sa Lokal Press-om, Asocijacijom medija i Međunarodne mreže mladih medija i medija za mlade.  

Kamp obuhvata nekoliko grupa koje će se baviti različitim temama. Na kampu će biti prisutni i mladi koji će se baviti medijskom pismenošću. U prvom delu dana svaka grupa će se baviti temama specifičnim za tu oblast, dok će u drugom delu dana grupe sarađivati i zajednički dolaziti do rešenja. U večernjim časovima čekaju nas zajedničke aktivnosti, opuštanje i druženje. 

 
Kamp omladinskog aktivizma je petodnevni trening koji će biti održan od 20. do 25. avgusta 2023. godine u Severnoj Makedoniji, na Ohridu, gde će se družiti i učiti pedesetoro kreativnih mladih. Za učešće se mogu prijaviti mladi od 15 do 22 godine. Za učešće na kampu mlađih od 18 godina neophodna je saglasnost roditelja. 

Super, kako da se prijavim? 

Prijavni formular se nalazi ovde. 

Prijave traju do 15. juna 2023. godine. Nakon zatvaranja prijava uslediće selekcija učesnika/ca. Biće selektovano od 10 do 12 učesnika/ca. Pored učesnika/ca ispred KOMS, deo kampa će biti i mladi predstavnici/ce Lokal Press-a, Asocijacije medija i Međunarodne mreže mladih medija i medija za mlade. 

Učešće na treningu je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i ishranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori. 

Za dodatne informacije možete se obratiti koordinatorki za članstvo, Milji Zdravković, putem imejla milja.zdravkovic@koms.rs ili na broj +38169738445