fbpx
Bezbednost dece i mladih mora biti prioritet institucija 

Bezbednost dece i mladih mora biti prioritet institucija 

Beograd, 3. maj 2023. godine – Krovna organizacija mladih Srbije izražava iskreno saučešće porodicama nastradalih i brz oporavak ranjenima i preživelima u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. 

Dužnost svih je da deca i mladi budu zaštićeni i sigurni u školama i drugim obrazovnim institucijama i da se zaštite od svih oblika nasilja. Bezbednost mladih je tema koja ne sme ostati skrajnuta ni ostalim danima, a pogotovo ne danas kada imamo tragičan podsetnik čemu može voditi normalizacija nasilja u društvu, nedostupnost usluga za brigu o mentalnom zdravlju i zakazivanje celokupnog sistema u društvu.

Značajno veći broj mladih je u 2022. godini bio izložen nasilju u odnosu na godinu dana pre. Na mentalno zdravlje dece i mladih  negativno utiču izloženost nasilju, društveni pritisak i visoka očekivanja uživo, ali i na društvenim mrežama, a usluge psihoterapije su im retko dostupne. Iz tog razloga zajedno moramo da radimo na otklanjanju društvene stigme, kao i na poboljšanju programa i usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

Ključno je uspostaviti preventivnu brigu o deci i mladima i u drugim oblastima kako bismo mogli da živimo u bezbednom društvu koje u svakom segmentu vodi računa o njima.

Pozivamo nadležne institucije da adekvatno odgovore na sve oblike nasilja i podrže mehanizme borbe protiv nasilja, njegovu prevenciju, a medije da izveštavaju u skladu sa etičkim kodeksom i navode isključivo zvanične informacije od javnog interesa. Mediji su dužni da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, da ne objavljuju imena, fotografije i lične podatke žrtava i počinilaca pre nadležnog organa.