fbpx
Međunarodni dan žena 2023: Da li je ravnopravnost kliše?

Međunarodni dan žena 2023: Da li je ravnopravnost kliše?

Možda si među ljudima koji smatraju da je nepotrebno obeležavati Osmi mart kao praznik, a možda si među onima koji misle da bi ipak trebalo obeležavati ovaj datum. 

Kojoj god grupi da pripadaš, sigurna sam da ćeš na današnji dan biti bombardovan/a sadržajem o temi žena, ali suštinski gledano: stvarno jeste važno da pričamo o rodnoj ravnopravnosti, kako danas, tako i svakog dana

A zašto je važno? 

Zato što su rezultati koje je KOMS dobio iz različitih istraživanja takvi da ukazuju da je ovoj temi potrebno više prostora i češće skretanje pažnje na nju.  

Do ovog zaključka smo došli na osnovu istraživanja Mladi u medijskom ogledalu u 2021. u kom je KOMS došao do podatka da su devojke procentualno manje zastupljene i taj procenat iznosi 26%, u odnosu na momke koji su u 51% slučajeva zastupljeni u medijskim sadržajima. Kada smo kod toga, logično je zapitati se kakvi su to sadržaji u kojima su devojke medijski predstavljene? 

KOMS je kroz navedeno istraživanje utvrdio da čak i u sadržajima gde se izveštava o ženama – one su zapravo ređe u fokusu, već se u takvim tekstovima/sadržajima uz njih pojavljuje i kontekst i povezanost momaka sa datom temom. Što znači da je problem u tome što se i ovi sadržaji ne bave na analitički, promišljajući način temom rodne ravnopravnosti i rodnih pitanja kod mladih generalno – što svakako jeste problematično. 

Najnoviji podaci koje imamo o ovoj temi su iz istraživanja Mladi u medijskom ogledalu u 2022. godini koje ćete uskoro moći da čitate putem sajta, a jedan od rezultata koje je KOMS dobio je da su muški akteri 2,6 puta više zastupljeni od ženskih, dok se kolektivni akteri (grupe, inicijative, timovi – odnosno mladi uopšteno) javljaju u nešto više od trećine slučajeva. Iako zastupljenost devojaka varira iz godine u godinu, primetno je da ni u jednom od perioda u kojima je istraživanje sprovedeno nije uočena ni približna ravnopravnost. 

Šta kažu podaci iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu? 

Kada govorimo o podacima iz najsveobuhvatnijeg istraživanja o mladima u Srbiji – Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u 2022. godini, videćemo poražavajuće podatke o jednoj jako bitnoj i uznemirujućoj temi – seksualnom nasilju. Da je pretrpelo seksualno nasilje je reklo 17% mladih, a kada su u pitanju mlade žene, taj procenat raste na 25%. Uočeno je i da je ovaj broj viši u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, kada su ove brojke redom iznosile: 13% i 21%. Iz ovoga zaključujemo da je važnost teme ogromna i da ne treba uopšte postavljati kao pitanje da li bi trebalo o tome pričati

Takođe, iz ovog izveštaja je KOMS došao i do podataka da postoji statistički značajna razlika u odgovorima i tvrdnjama o kojima su se momci i devojke izjašnjavali: 

  • Devojke su se češće izjašnjavale da je mladim ženama teže da se zaposle nego mladim muškarcima 
  • Takođe su se izjašnjavale da je mladim ženama teže da se bave politikom zbog predrasuda koje postoje 

Ovo su samo neki od brojnih podataka na osnovu kojih možemo da vidimo da je tema rodne ravnopravnosti itekako važna i da joj je potrebno dodatno posvetiti prostora za diskusiju, razmenu mišljenja i iskustava.  

Zbog svih ovih razloga smo tokom prošle godine posvetili prostor i pažnju ovoj temi, a ono što je posebno bilo značajno za KOMS je priznanje koje je uručeno generalnoj sekretarki KOMS, Miljani Pejić u junu prošle godine. Priznanje se uručuje za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti, a možeš da pretpostaviš koja je važnost ovakvog priznanja za KOMS. 

Takođe još jedna važna stvar i velika-mala pobeda je bila ogromna zapaženost kampanje čiji je zaštitni znak bio – Duh ravnopravnosti! Ova kampanja je privukla dosta pažnje pa je još jedna važna stavka koju je Duh ravnopravnosti doneo i Guglovo uklanjanje mizogine pretrage ključnih reči „žena treba da…“. 

Još jedna zanimljiva i važna publikacija koju je KOMS objavio prošle godine je Priručnik za mlade o rodnozasnovanom i partnerskom nasilju u kome možeš pronaći mnoštvo važnih informacija o načinima kako da prepoznaš i sprečiš nasilje.

Kaže se da se velika pobeda sastoji od više malih, a ja bih rekla da smo na dobrom putu. Svaki, i najmanji doprinos, apsolutno je važan i ceni se, to ne treba nikad zaboraviti! 

Srećan Osmi mart! 


Autorka: Danijela Nikolić