fbpx
#ZaštoBaš: Ekonomsko i stambeno osamostaljivanje kao jedna od tema Dijaloga sa premijerkom 4.0? 

#ZaštoBaš: Ekonomsko i stambeno osamostaljivanje kao jedna od tema Dijaloga sa premijerkom 4.0? 

Verovatno si do sad primetio/la da ćemo se na četvrtom Dijalogu mladih sa premijerkom baviti položajem mladih u ove tri oblasti: 

  • Ekonomsko i stambeno osamostaljivanje 
  • Zdravlje i bezbednost 
  • Aktivno učešće i obrazovne politike 

Verovatno te zanima i zašto su baš ove oblasti odabrane da budu teme ovogodišnjeg Dijaloga? 

Zato smo tu da ti, za početak, u narednih par rečenica objasnimo važnost prve teme – ekonomskog i stambenog osamostaljivanja mladih.

Svi smo svesni promena koje su se u poslednjih godinu dana izdešavale, a tiču se stambenog pitanja kako mladih tako i svih građana/ki naše zemlje. Previsoke cene stanovanja, velika poskupljenja osnovnih i svih drugih namirnica kao i različitih usluga koje smo svakodnevno koristili – bitno su uticale na kvalitet života mladih. Kada na to dodamo i ekonomski aspekt cele ove priče – pitanje pronalaska kvalitetnog posla – razumećemo zašto se ova tema nameće kao važna. 

Mnoge mlade muče slični problemi – bilo da je reč o studentima koji su se preselili u druge gradove, mladima koji su se preselili zbog posla ili o mladima koji jednostavno žele da se osamostale. 

Šta je sve potrebno da bi se osamostalio/osamostalila? 

Na prvom mestu je potreban – novac. Nećemo se praviti da to nije važna stavka u životu, jer itekako svi znamo da jeste. E sad, da bi obezbedio/la taj novac, trebalo bi da radiš – bilo kao preduzetnik/ca ili da si zaposlen/a negde. 

Bitna stavka je i količina novca koju zarađuješ. To smo i pitali mlade prošle godine i došli do podatka da najveći procenat mladih (41,5%) misli da je za dostojanstven život potrebna plata od 80.000 do 100.000 dinara. Ove podatke smo objavili u avgustu 2022. (u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2022), od kad se generalna ekonomska situacija u svetu dosta promenila. To je uticalo i na povećanje cena života u Srbiji, pa je za dostojanstven život sada potrebno izdvojiti i više novca nego prošle godine u ovo vreme.

Dokumenti koji se tiču ekonomskog i stambenog osamostaljivanja

Kada govorimo o ovoj temi, trebalo bi da pomenemo i neke važne dokumente u kojima se ekonomsko i stambeno osamostaljivanje pominju (ili bi trebalo da se pominju – ako ti dokumenti još uvek nisu usvojeni, nego su u procesu izrade), a to su: 

Kada sve ovo pomenemo i izlistamo – i dokumente i stvarno stanje, vidimo da je tema ekonomskog i stambenog osamostaljivanja mladih itekako važna.  

I pošto znamo da postoje različiti načini kako bi pitanja ekonomskog i stambenog osamostaljivanja mladih mogla da se reše – onda je još sigurnije da bi ove teme trebalo i moralo da budu na stolu donosilaca odluka.  

Upravo zbog ovoga smo odlučili da ćemo se na četvrtom Dijalogu mladih sa premijerkom posvetiti ovoj temi i da ćemo se zalagati da ekonomsko i stambeno osamostaljivanje mladih bude što više na listi prioriteta relevantnih donosilaca odluka. 

Bonus podatak: 

U narednom periodu će veliki deo sadržaja koje vidiš na našim društvenim mrežama biti usmeren na pripremanje za Dijalog sa premijerkom, pa te pozivamo da nas pratiš i da se uključuješ jer sve ove teme te se itekako tiču!    


Autorka teksta: Danijela Nikolić, asistentkinja za komunikacije i odnose s javnošću