fbpx
#ZaštoBaš: Bezbednost i zdravlje mladih kao jedna od tema Dijaloga sa premijerkom 4.0?

#ZaštoBaš: Bezbednost i zdravlje mladih kao jedna od tema Dijaloga sa premijerkom 4.0?

Koliko ti je važno da budeš bezbedan/na? 

Kažu da je jedna od najosnovnijih ljudskih potreba – potreba za bezbednošću. To i ne treba da nas čudi, s obzirom na to da je osećaj da smo bezbedni osnovni osećaj na osnovu kog sve dalje nadograđujemo i stvaramo. 

Iz podataka koje smo dobili prošle godine (u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022), saznali smo da se broj mladih koji su bili izloženi svim oblicima nasilja povećao. Pitali smo mlade da li su bili izloženi nekom obliku nasilja, na šta je 40% njih reklo da jesu (što je porast u odnosu na 2021. godinu, kada se 37% mladih ovako izjasnilo). Još veći broj – tačnije tri četvrtine mladih reklo je da su bili izloženi verbalnom nasilju. Ispitivali smo i da li je i koliko njih bilo izloženo digitalnom nasilju, za šta je 40% mladih reklo da jeste. Pitali smo mlade da li su bili izloženi seksualnom nasilju, za šta se 17% izjasnilo da jesu. Zaista, ako sve ove brojeve predstavimo u svojoj glavi kao stvarne ljude, sa emocijama, strahovima, ponašanjem – životom sveukupno – razumećemo zašto je i procenat od 1% previše kad su u pitanju ovakve teme. 

Da se vratim na pitanje sa početka teksta, koliko (mi) je važno da budem bezbedna. Meni lično, a pretpostavljam i tebi, mnogo je važno da se osećam bezbedno gde god da boravim – bilo u prevozu, na fakultetu, u gradu na ulici. Jednostavno, osnovni osećaj za normalno svakodnevno funkcionisanje je da se osećaš bezbedno u svojoj koži. Bilo šta što ti narušava ovaj osećaj je nešto što te ugrožava i što suštinski – u idealnim okolnostima ne bi ni trebalo da postoji. 

Što se tiče podataka koji su navedeni, koliko god sami po sebi bili zabrinjavajući, ipak postoji i vedrija strana sa koje možemo da ih posmatramo, a to je kao neku vrstu putokaza ka usmeravanju pažnje na ovu temu kao baš bitnu. 

Zato će upravo o bezbednosti (i zdravlju, ali čekaj, doći ćemo i dotle) biti reči na Dijalogu sa premijerkom. 

A koliko ti je važno da si zdrav/a? 

Ako ti je odgovor na ovo pitanje potvrdno (a ja se iskreno nadam da jeste), onda već u startu imaš neku ideju zašto je baš tema zdravlja mladih izabrana da bude jedna od onih kojima ćemo se baviti na Dijalogu. 

Da bismo stvorili neku sliku kakvo je stanje sa zdravljem mladih, imamo podatke do kojih je KOMS došao da nam u tome pomognu iz istraživanja Zdravlje mladih: Položaj i potrebe mladih u RS.  

Situacija je takva da je 4 od 5 mladih (80%) tokom nedelje izloženo duvanskom dimu. Ispitivali smo takođe i koji su to najčešći razlozi za nedovoljno fizičke aktivnosti, za šta su mladi rekli da je zbog toga što je vežbanje skupo (10%), ili zbog nedostatka prostora (15%), ili zbog nedostatka društva za vežbanje (21%), a najveći razlog su naveli da je – nedostatak vremena (51%) i osećaj umora (45%). 

Još jedna bitna komponenta zdravlja mladih je i seksualno i reproduktivno zdravlje, ali i mentalno zdravlje mladih. Nešto više o ovim temama pročitaj u sažetku istraživanja ili na našem blogu

Ono što su trenutno aktuelne teme među mladima su (ne)dostupnost psiholoških savetovališta za mlade, pogotovo u kontekstu ekonomskog osamostaljivanja o kome smo pričali prošle nedelje, kao i (ne)dostupnost zdravstvene nege za mlade, ali su životna sredina i vazduh takođe vrlo važne teme koje brinu mlade.  

Sigurna sam da se pronalaziš makar u nekoj od ovih tema, jer je njihov raspon na neki način toliko širok – a istovremeno i dovoljno uzak i usmeren na specifične oblasti. Ono što je zajedničko svim ovim temama, koje, možda u prvi mah mogu da deluju nepovezano, ali kad malo bolje razmisliš o njima, pronađeš dosta sličnosti i poveznica, jeste to što se kao nešto neophodno nameće da budu sistemski regulisane i da na ovaj način mladima uliju sigurnost u svim aspektima života. 

Kako da se uključiš i doprineseš? 

Napiši nam šta misliš da je važno da se kaže na Dijalogu u okviru ovih tema, a to uradi na sajtu dijalog.rs. Mi ćemo sve predloge i sugestije razmotriti i pogledati, a svi konstruktivni komentari će biti uzeti u obzir prilikom priprema za Dijalog sa premijerkom.  

Ne zaboravi: 

Autorka: Danijela Nikolić

Četvrti Dijalog mladih sa premijerkom ćeš moći da pratiš 24. februara putem uživo prenosa uživo, a do tada se, putem društvenih mreža, možeš uključiti i pomoći nam u pripremi za Dijalog.