fbpx
Program podrške samozapošljavanju: Uspešno završena Preduzetnička akademija

Program podrške samozapošljavanju: Uspešno završena Preduzetnička akademija

U ponedeljak, 26. decembra 2022. godine završena je edukacija za petu (ujedno i poslednju) grupu polaznika Preduzetničke akademije u sklopu projekta „Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“.

Na obukama je učestvovalo 95 mladih iz Kantona Sarajevo iz BiH i Loznice i Sremske Mitrovice iz Srbije. Tokom septembra, oktobra, novembra i decembra 2022. godine su pohađali obuke i učili o temama samozapošljavanja i preduzetništva,

Cilj Preduzetničke akademije je bio da se mladi ohrabre da pokrenu sopstveni posao, tj. da postanu preduzetnici i preduzetnice.

Edukaciju su sproveli predavači Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) koji imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Na Preduzetničkoj akademiji su mladi kroz šest modula učili o temama:

  • razvoja poslovnog modela;
  • finansijsko upravljanje;
  • izrada biznis plana;
  • prodaja i marketing;
  • upravljanja ljudskim resursima;
  • veštine komunikacije.

Nakon završene edukacije, polaznici/ce akademije su, svako za sebe, imali obavezu popunjavanja Formulara za procenu poslovne ideje, koji će zatim biti ocenjeni od strane Komisije za evaluaciju, i na osnovu kojih će biti odabrano 30 najboljih kandidata. Ovim kandidatima će kroz projekat biti pružena mentorska podrška, kao i drugi vidovi edukacije (Projektna akademija, edukacija o najboljim praksama, studijsko putovanje) koji će im pomoći da njihove poslovne ideje unaprede i dalje razviju i osnaži ih na njihovom putu da budu nositelji pozitivnih promena.


Projekat Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“ implementira Opština Novo Sarajevo sa projektnim partnerima Opštinom Ilijaš i Krovnom organizacijom mladih Srbije. Projekat SYSTEM je sufinansiran bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći IPA II kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.