fbpx
Kako da učiš bolje i efikasnije?

Kako da učiš bolje i efikasnije?

Međunarodni dan obrazovanja tradicionalno se obeležava 24. januara, u mesecu koji za ogroman broj studenata/kinja predstavlja jedan od najizazovnijih perioda u toku akademske godine. Istovremeno, januar za mnoge mlade koji su u srednjim školama predstavlja početak novog polugodišta i novo suočavanje sa pitanjem: kako što efikasnije učiti i uspešno spojiti školske obaveze sa mnogim drugim interesovanjima?

Zato smo tu da uz nekoliko saveta kako da kroz prioretizaciju obaveza koje imaš u srednjoj školi ili na fakultetu i njihovim pravilnim kombinovanjem sa ostalim oblastima života praviš dobre rezultate a istovremeno se razvijaš, zabavljaš i radiš na sebi.

Neka bude prioritet

Koliko god teško delovalo, svesni smo da vrlo rano  moramo da donesemo odluke o tome ka čemu želimo da usmerimo naš život i čime želimo da se dugoročno bavimo. Prema tome, ako si se opredelio/la za određeno zanimanje koje zahteva visokoškolsko obrazovanje (fakultet ili višu školu), postavi to sebi kao prioritet u narednim godinama. Iako poslednjih godina često kritikovano, formalno obrazovanje donosi mnogostruke prednosti i formalno obrazovanje sa sobom nosi različite prednosti i sigurno je da će ti doneti mnoge promene u životu. 

Formalno obrazovanje pružiće ti mogućnost da upoznaš različite nauke, oblasti i delatnosti u kojima kroz nekoliko godina možeš praviti ozbiljnu i uspešnu karijeru. Daće ti dobru bazu znanja koju ćeš nakon toga moći da dopuniš neformalnim obrazovanjem, samostalnim učenjem, praksama u različitim kompanijama ili organizacijama ili čak volonterskim angažmanom.

Zato, pre svih drugih tehnika i načina kako da bolje učiš, izbor da ti tvoje svakodnevne školske i fakultetske obaveze budu broj 1 prioritet doneće ti benefite i rezultate koji će ti podići samopouzdanje i čak učiniti da zablistaš u drugim oblastima.

Neka bude detaljno isplanirano

Jedna praksa koja je meni mnogo pomogla i tokom srednje škole i tokom studija jeste planiranje učenja i vežbanja zadataka u odnosu na plan ispitivanja i kolokvijuma. Profesori će te obično nekoliko nedelja unapred obavestiti o terminu testa ili kolokvijuma. Moja praksa jeste da na jednom papiru ispišem datum svih nadolazećih testova i kolokvijuma, kao i rokove za predaju seminarskog. Taj raspored sam uvek držao na stolu i na taj način sam:

  • uvek imao u vidu šta prvo od obaveza sledi i time sam mogao da odlučim koji ću predmet prvo učiti i u narednom periodu posvetiti najveću pažnju
  • mogao da kombinujem učenje nekoliko predmeta istovremeno. Ovo nije multitasking, ovo je neminovnost koja će vas sačekati i u srednjoj školi i na fakultetu. Čak i da niste kampanjac, ispitivanja i kolokvijumi se obično dešavaju u jednoj ili dve uzastopne nedelje i prosto je neophodno da u nekom trenutku paralelno učite nekoliko predmeta. 
  • imao na raspolaganju vreme od trenutka zakazivanja obaveza da isplaniram učenje. Kad kažem planiranje, ne mislim na planiranje tipa ‘danas ću učiti 6 sati’ ili ‘naučiću 30 stranica i odraditi 15 zadataka’. Ne, ovde se radi o planiranju koje podrazumeva podelu gradiva koje moram da naučim na lakše i teže delove i na procenu koliko će mi za svaki od tih delova trebati vremena u odnosu na termin ispitivanja ili kolokvijuma. 

Naravno da planiranje ne može da bude idealno i verovatno je da tvoj plan učenja neće biti 100% ispunjen. Ciljevi kao što je prelaženje po 30 stranica dnevno ili vežbanje 100 zadataka nedeljno nekada mogu biti dobra stvar, ali nedostizanje određenih brojki  može predstavljati razočarenje u sebe i uticati na tvoje samopouzdanje. Što više težiš da ispoštuješ plan koji ste sebi zacrtao/la i da pedantno ispuniš obaveze za test, kolokvijum ili ispit, sprečićeš sebe stresa koji će preživeti svako ko ne planira dovoljno i potom se nađe u haosu obaveza, informacija i kašnjenja.

Samo počni

Naravno da se plašiš onoga što ne znaš. Uvek se plašimo da počnemo nešto što ne znamo i za šta mislimo da će nam biti posebno veliki izazov. Ipak… samo počni! Veruj mi, kako god da krene tvoje učenje, bićeš mnogo hrabriji/a kad konačno presečeš i odlučiš da se suočite sa nečim što je teško. Iz ličnog iskustva, mučenje sa određenim lekcijama i zadacima može da potraje danima, ali samo će konzistentnost tim stvarima da vam pomogne da ih prevaziđete.  

Neka se učenje i lični razvoj ne ograniči samo na školsku klupu

Učenje može biti vrlo efektivno ako se kombinuje sa drugim interesovanjima i hobijima. Ono što je moj predlog jeste da skoro svakodnevno čitaš, da nekoliko puta nedeljno treniraš i da zaista uložiš vreme i u svoj društveni život. Zdrava kombinacija učenja i svega navedenog sprečiće te da pomisliš da zbog obaveza u školi ili na fakultetu propuštaš mnoge prilike kao što su treniranje, izlazak na žurku, odlazak u bioskop i drugo. Kada se fokusiraš na učenje a potom nagradiš sebe onim što voliš, iznova i iznova ćeš motivisati sebe da nastaviš  upravo tim putem.

Autor teksta: Filip Ćurić, dopisnik KOMS bloga


KOMS kroz svoju Bazu dopisnika/ca KOMS bloga podržava mlade autorke i autore i omogućava im prostor za sticanje i razvoj kreativnih veština. Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora i ne predstavljaju zvaničan stav Krovne organizacije mladih Srbije.