fbpx
Ti (se) pitaš: Mladi iz 5 lokalnih sredina upoznali svoje predstavnike

Ti (se) pitaš: Mladi iz 5 lokalnih sredina upoznali svoje predstavnike

Od 30. novembra do 6. decembra, tim Krovne organizacije mladih Srbije je uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Francuske ambasade u Srbiji u pet lokalnih zajednica sproveo pet događaja pod nazivom Upoznaj svoje predstavnike. Ti (se) pitaš! Posebnu zahvalnost za organizaciju događaja dugujemo našim organizacijama članicama, Udruženju ,,Budućnost” iz Bujanovca, Udruženju mladih Ćuprije, Bečejskom Udruženju Mladih (BUM), udruženju Eko-infiniti iz Sjenice, kao i Forumu civilne akcije FORCA iz Požege.

U okviru pet događaja mladi iz Bujanovca, Ćuprije, Bečeja, Sjenice i Požege imali su priliku da se informišu o sistemu omladinske politike, da se upoznaju sa radom KOMS-a kao i da nam predstave potrebe koje imaju u svojoj lokalnoj zajednici. Tom prilikom oni su se upoznali i sa Jovanom Janković, Goradnom Adamov i Ivanom Bjelićem omladinskim predstavnicima, odnosno članovima/cama KOMS upravnog odbora.

Predstavnici/e mladih su članovi i članice Upravnog odbora KOMS-a koji, zajedno sa predstavnicima/cama relevantnih institucija i organizacija, učestvuju u donošenju odluka važnih za mlade. Za njihov rad je zato važno da se redovno informišemo o tome šta mladi iz lokalnih zajednica žele, koje su njihove potrebe i stavovi. Ove informacije su našim predstavnicima mladih potrebne kako bi na najefektivniji način prenosili glas mladih i potrudili se da stavove i potrebe mladih zastupaju u programima i aktivnostima KOMS-a, kao i prilikom kreiranja relevantnih dokumenata.

Pored događaja za mlade u Ćupriji smo takođe organizovali i sastanak u Opština Ćuprija sa Nenadom Jovanovićem, opštinskim većnikom za omladinsku politiku, Brankom Milojevićem, pomoćnik predsednika opštine Ćuprija za lokalni ekonomski razvoj, i Filipom Ćurčićem iz Uruženja Mladih Ćurpije. Sa njima smo razgovarali o položaju mladih i naporima u Ćupriji da se poboljša položaj mladih. Teme koje su istaknute kao posebno važne jesu usluge u oblasti mentalnog zdravlja mladih, kao i mogućnosti za mlade poljoprivrednike i mlade sa rurala.

Šta su nam mladi rekli?

Mada se položaj i potrebe mladih razlikuju u svakoj od zajednica, ipak u mišljenju mladih postoje neke sličnosti. Ono što je im je zajedničko jeste da mladi ne znaju mnogo o celokupnom sistemu i akterima omladinske politike ili ih ne prepoznaju. Takođe, zajedničko im je i to da ne misle da ministarstvo nadležno za mlade radi „nešto“ za mlade, mada negde prepoznaju šta je njegov mandat.

Ono što smo saznali jeste i da mladi nemaju osećaj da mogu da utiču na odluke na lokalnom nivou kao i da ih „neko nešto pita“, mada bi oni posbeno voleli da se pitaju u oblasti životne sredine i  mentalnog zdravlja mladih.

Dodatno, mladi koji u svojim zajednicama imaju prostor, organizacije mladih i za mlade ili kancelariju za mlade, iste su prepoznali kao snage svojih zajednica. Kao slabost preoznaju veliki odlazak mladih zbog manjka prilika za dalje školovanje, zapošljenje, pa uostalom i zabavu u tom gradu/opštini.

Najzad, značajan je bio i broj mladih koji je ukazao da na njih utiče povećanje cena autobuskih mesečnih karata za srednjoškolce jer dosta njih ili dolazi iz manjih mesta ili ima potrebu da ide u susedna, veća mesta, da bi tamo išli u školu, volontirali, itd.


Пројекат „Млади. Сада и овде.“ спроводи Кровна организација младих Србије, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Projekat „Upoznaj svoje predstavnike. Ti (se) pitaš!“ sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije uz podršku Francuske ambasade u Srbiji.