fbpx
KOMS nastavlja dijalog mladih sa premijerkom – uključi se i ti!

KOMS nastavlja dijalog mladih sa premijerkom – uključi se i ti!

U 2023. godinu ulazimo uz ambiciju da mladima omogućimo nastavak kontinuiranog dijaloga sa donosiocima odluka na najvišem nivou. U skladu sa tim, simbolično, na datum održavanja prvog dijaloga mladih sa predsednicom Vlade (13. decembar) pozivamo vas da se prijavite za četvrti Dijalog mladih sa premijerkom!  

 

Zašto nastavljamo dijalog mladih sa predsednicom Vlade? 

Dijalogom želimo da omogućimo predstavnicima mladih da direktno komuniciraju potrebe mladih u Republici Srbiji ka donosiocima odluka, kao i da ponude predloge za unapređenje položaja mladih. Ipak, briga o mladima u Srbiji je u prethodnom periodu premeštena u novo ministarstvo, dok smo i dalje u procesu izmene i dopune Zakona o mladima, kao i donošenja nove Strategije za mlade. 

Važno nam je da tokom ovih značajnih procesa, institucije ne zaborave svakodnevnu realnost mladih, zbog čega vas pozivamo da na četvrtom Dijalogu, pred premijerku zajedno iznesemo trenutnu situaciju i predloge rešenja u vezi sa:  

  1. Ekonomskim i stambenim osamostaljivanjem mladih 
  2. Bezbednošću i zdravljem mladih 
  3. Aktivnim učešćem mladih i obrazovnim politikama  

 

Ko može da se prijavi?  

Za učešće u Dijalogu, možeš se prijaviti:  

  • ako si mlada osoba od 15 do 30 godina, 
  • imaš relevantno iskustvo u udruženjima mladih i za mlade u javnom zagovaranju, pokretanju zajednice i promena, ili aktivizmu u gorenavedenim oblastima, 
  • ako te za učešće na Dijalogu predloži udruženje mladih ili za mlade sa teritorije Republike Srbije. 

 Dakle, pri selekciji, KOMS će odlučivati o tvojoj prijavi u odnosu na tvoje relevantno iskustvo, a neophodno je da te za učešće nominuje udruženje mladih ili za mlade. 

Prijave se vrše putem forme koja se nalazi na ovom linku do 27. decembra 2022.  

 

Kako će izgledati proces? 

Svi mladi koji se prijave će proći kroz proces selekcije, nakon čega će uslediti: 

  • realizacija najmanje 6 konsultativnih sastanaka 
  • priprema učesnika i učesnica za dijalog u okviru odabranih oblasti kroz rad u grupama 
  • realizaciju niza aktivnosti u cilju konsultovanja sa drugim mladim ljudima u okviru tematskih oblasti Dijaloga  
  • realizacija završnog događaja Dijaloga sa premijerkom  

Konsultativni proces realizuje se u cilju obavljanja konsultacija sa drugim mladim ljudima, u čije ime će učesnici/e dijaloga razgovarati sa donosiocima odluka. Na ovaj način omogućava se šire učešće mladih u mapiranju prioriteta unutar tematskih oblasti dijaloga i mehanizama za njihovo ostvarenje. Biće realizovana najmanje šest konsultativnih sastanaka (uživo ili online) u kojima je obavezno učešće svih selektovanih delegiranih mladih kao i aktivan doprinos radu unutar tematskih oblasti; učesnici/e će zajedno raditi na pripremi i realizaciji dijaloga.    

Prilikom odabira učesnika/ca vodiće se računa o geografskoj i rodnoj zastupljenosti.  

Mesto održavanja Dijaloga će biti naknadno potvrđeno predstavnicima mladih koji prođu proces selekcije. 

Prijave se vrše putem forme koja se nalazi na ovom linku do 27. decembra 2022.  


Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, budite slobodni da kontaktirate koordinatorku za članstvo KOMS-a, Milju Zdravković, putem mejla milja.zdravkovic@koms.rs ili na broj +38169738445, radnim danima od 9 do 17 časova. 

 


Пројекат “Млади на Влади” спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније. Садржај ове странице нужно не одражава ставове донатора ни Београдске отворене школе, и за њега је искључиво одговорна Кровна организација младих Србије.