fbpx
Održana onlajn panel diskusija „Garancije za mlade: Od EU do Zapadnog Balkana“

Održana onlajn panel diskusija „Garancije za mlade: Od EU do Zapadnog Balkana“

U ponedeljak, 14. novembra održana je onlajn panel diskusija „Garancije za mlade: Od EU do Zapadnog Balkana“, sa ciljem da se fokusiramo na najvažnije zaključke iz pregleda javnih politika pod nazivom „Garancije za mlade razvoj na Zapadnom Balkanu“, kao i iz iskustva i lekcija naučenih iz procesa implementacije šeme Garancije za mlade na nivou EU, ali i u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Panel diskusiju otvorile su Anja Jokić, programska koordinatorka KOMS-a i Krisela Hakaj, programska direktorka Institut za saradnju i razvoj. Nakon toga usledila je diskusija u kojoj su učestvovali:

  • Panajotis Čatcimihail, član upravnog odbora, Evropski forum mladih (YFJ);
  • Filip Kulakov, programski menadžer, Nacionalni omaldinski savet Makedonije (NMSM);
  • Milica Borjanić, programska menadžerka, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Njih troje su se osvrnuli na različite perspektive, izazove i naučene lekcije u implementaiciji Garancija za mlade u Evropskoj uniji, kao i dve ekonomije Zapadnog Balkana.

Ono što smo kroz diskusiju naučili i zaključili jeste da je za uspešnu implementaciju Garancija za mlade potrebno sledeće:

  • Partnerstvo između omladinskih krovnih saveza i institucija nadležnih za pitanja mladih i pitanja zapošljavanja;
  • Uključivanje omladinskih krovnih saveza, omladinskih organizacija i mladih u kreiranje i implementaciju javnih politika, kao i njihov monitoring.

Takođe, zaključili smo i da je:

  • Značaj omladinskih krovnih saveza i omladinskih organizacija najveći kada je dosezanje mladih i promocija programa Garancija za mlade u pitanju; kao i da su
  • Adekvatna finansijska podrška neophodna kako bi svi izlistani napori bili mogući i održivi.

Ukoliko ste propustili da uživo pratite panel diskusiju to možete je pogledati na našoj Fejsbuk stranici, putem linka.


Panel diskusija održana je u okviru Connecting Youth, koja okuplja omladinkse organizacije sa Zapadnog Balkana, a kojom kordiniše Institut za saradnju i razvoj (CDI) uz podršku Hannes Seidel fondacije.