fbpx
Studijska poseta Slovačkoj

Studijska poseta Slovačkoj

Od 9. do 13. oktobra je deo KOMS tima bio u studijskoj poseti Slovačkoj Republici, tačnije Bratislavi u okviru projekta “Youth Empowerment Incubator”.

Prvi dan: Poseta predstavnicima EU institucija u Slovačkoj 

U okviru prvog radnog dana studijske posete, 10. oktobra, predstavnici KOMS imali su prilike da posete predstavnike institucija EU u Slovačkoj – poput Kuće Evrope u Bratislavi. Prilikom posete, učesnici i učesnice studijske posete su slušali o funkcionisanju Evropskog parlamenta i učešća Slovačke u njegovom radu, kao i o predstojećim izborima za nove poslanike/poslanice Evropskog parlamenta, koji će biti održani 2024. godine. 

Drugi dan: Poseta skupštinskom odboru slovačkog parlamenta za obrazovanje, omladinu, nauku i sport

Drugi dan studijske posete je započeo posetom slovačkog Parlamenta, gde je učesnicima i učesnicama studijske posete predočen rad Parlamenta, a pogotovo skupštinskog Odbora za obrazovanje, omladinu, nauku i sport. Popodnevna aktivnost je bila poseta IPčko centru – organizaciji koja pruža pomoć osobama koje se suočavaju sa životnim problemima na psihološkom nivou.

Treći dan: Poseta prostorijama Slovačkog krovnog saveza i snimanje podkasta

Na početku trećeg dana, 12. oktobra, učesnici/učesnice studijske posete su se sastali sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja Slovačke Republike u prostorijama Slovačkog krovnog saveza (RMS – Rada mládeže Slovenska). Takođe im se i obratio predsednik Upravnog odbora, koji je predstavio rad krovnog saveza, kao i aktivne projekte. Poslednja aktivnost u kojoj su se učesnici i učesnice studijske posete oprobali je snimanje podkasta koji se bavi pitanjima mladih. Delegirana je po jedna osoba iz svake države koja je partner na projektu, a u samom podkastu je bilo reči o problemima sa kojima se mladi suočavaju iz ovih država, poput stambenih pitanja, zagađenja, obrazovanja, radnih prava, zarade i slično…
Studijska poseta Bratislavi je organizovana u okviru Erasmus + projekta “Youth Empowerment Incubator”, podržanog od strane Evropske unije.