fbpx
Održana onlajn studijska poseta Beogradu o Socijalnom preduzetništvu

Održana onlajn studijska poseta Beogradu o Socijalnom preduzetništvu

Početkom prethodne nedelje, 3. i 4. oktobra, održana je onlajn studijska poseta Beogradu sa fokusom na temu Socijalnog preduzetništva.  

Ovo je bila treća u nizu poseta u sklopu ’Social Entrepreneurship for the Future of Youth Work’ Erasmus+ projekta koji realizujemo u saradnji sa partnerima iz Španije, Portugala, Poljske i Italije. 

Zahvaljujući Zorani Milovanović, projektnoj menadžerki Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, predstavnici omladinskih organizacija iz ovih zemalja imali su priliku da se upoznaju sa normativnim okvirom socijalnog preduzetništva u Srbiji. 

Uz to, uspešni socijalni preduzetnici predstavili su učesnicima studijske posete svoja udruženja i govorili o svom radu, vrednostima i motivima. Reč je o Somborskim šnajderkama, organizaciji koja radi na ekonomskoj i radnoj integraciji žena i dece žrtava porodičnog nasilja, kao i o udruženju KidHub koje deci pruža prostor za realizaciju ideja i razvoj svesti o ekološkim i društvenim izazovima. Takođe, svoj rad je predstavila i kompanija White Lemur – Soma Eco koja upravljanjem otpadom na način ‘ponovnog korišćenja’ doprinosi zaštiti životne sredine. 

Tokom aktivnosti studijske posete, mladi predstavnici partnerskih organizacija diskutovali su o temi socijalnog preduzetništva i upoređivali iskustva iz svojih zemalja sa situacijom u Srbiji. Učesnici su se osvrnuli na pozitivne aspekte socijalnog preduzetništva, izazove sa kojima se suočavaju, kao i na prostor za napredak.  

Studijska poseta je organizovana u okviru Erasmus + projekta “Social Entrepreneurship for the Future of Youth Work”, podržanog od strane Evropske unije.