fbpx
Održan je trening za mrežu lokalnih omladinskih aktera u borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje

Održan je trening za mrežu lokalnih omladinskih aktera u borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje

Tokom vikenda 08. i 09. oktobra, u okviru programa Podrška mreži lokalnih omladinskih aktera u borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, KOMS je u Novom Sadu organizovao trening za članove i članice mreže u cilju boljeg upoznavanja sa temom zločini iz mržnje, razvijanju veština i znanja koji podstiču inicijative za javno zagovaranje o temi i sprečavanju zločina iz mržnje na lokalnom nivou. 

U prvom delu treninga, koji je održala Dragoslava Barzut, teme su bile zločini iz mržnje, prihvatanje različitosti i zaštita od diskriminacije. Sastavni deo sesije su bili rad po grupama i prezentovanje timskog rada. Tokom prvog dana, učesnici/e su se bolje upoznavali kroz formalne (radionice) i neformalne načine komunikacije (pauze, slobodno vreme) i učili jedni o drugima ali i jedni od drugih. 

Drugi deo treninga, koji je održala Jovana Božičković bio je posvećen inicijativama javnog zagovaranja u lokalnim zajednicama na temu ravnopravnosti i zločina iz mržnje. Glavni cilj treninga i samog programa Podrška mreži lokalnih omladinskih aktera u borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje je podizanje svesti i kampanja o sprečavanju zločina iz mržnje kao i promovisanje prihvatanja različitosti i suživota mladih bez obzira na rasu, veroispovest, nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet drugog lica. 

Obuka je deo projekta „Podrška mreži lokalnih omladinskih aktera u borbi protiv diskriminacije i zločina iz mržnje“ koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.