fbpx
Kako smo (jedva) stigli u Bragu i šta smo tamo naučili?

Kako smo (jedva) stigli u Bragu i šta smo tamo naučili?

Od 11. do 14. septembra KOMSov menadžer društvenih mreža i komunikacije, Nikola Ristić i ja (programska koordinatorka, Anja Jokić) boravili smo u Bragi, Portugaliji, sa ciljem da više naučimo o socijalnom preduzetništvu  i socijalnim preduzećima u ovom gradu.

Ovo je bila durga poseta u okviru Erasmus+ projekta ,,Social Entrepreneurship for the Future of Youth Work” koji realizujemo sa omladinskim organizacijama iz Poljske, Protugala, Španije i Italije, a osim same studijske posete i svega što smo tamo čuli zanimljivo je i kako smo do tamo stigli…

Sve je počelo ovako

Nikola i ja smo se u Bragu uputili 10. septembra iz Beograda i po sledećem planu je tamo trebalo da stignemo istog dana:

  • Od 7:05 do 9:30 let iz Beograda do Ajndhovena,
  • Od 10:40 do 12:10 let iz Ajdnhovena do Porta,
  • Od 13:00 do 13:50 put od aerodroma u Portu do Brage.

Mada je razmak između letova bio kratak, verovali smo da sve može proći bez mnogo problema ali međutim, nije.

Ubrzo po čekiranju na aerdoromu u Beogradu, shvatili da je let za Ajndhoven odložen za dva sata i da nećemo stići na sledeći let. Tako smo imali sat vremena da smislimo na koji način ćemo stići do Brage, a da ne premašimo budžet koji smo imali. Tako je odluka pala da od Ajndhovena uhvatimo Flixbus do Pariza (7-8 sati vožnje), a nakon toga let u 6:00 iz Pariza do Porta.

Tako smo, preumorni i posle neplanirane turneje po Evropi, 11. septembra stigli u Bragu.

Neko usput reče “Slobo, u Parizu smo!”

Braga, Portugalija

U Bragi smo u toku tri dana boravili u The Human Power Hub-u gde smo imali priliku da čujemo priče nekoliko socijalnih preduzetnika koji posluju u Bragi.

Sam HPH osnovan je 2015. godine i zapravo je projekat koji podržava ubrzanje i inkubaciju preduzetničkih ideja orijentisanih na društveni uticaj. Finansiran od strane portugalskog Programa društvenih inovacija i baziran je u Bogosloviji Nossa Senhora da Conceicao u Bragi.

Obzirom da prepoznaju pristup i potrebu uključivanja cele zajednice delovanje HPH usmereno je na četiri sektora: institucije i organizacije civilnog društva, akademska zajednica, biznis zajednicu i građani i građanke.

Jedna od najzanimljivijih stvari koju smo u HPH videli jeste soba u kojoj se nalaze samo Lego kockice i makete, a koji predstavljaju nešto poput maketa realnih evropskih gradova i služe kako bi se detektovali društveni problemi u njima, te ponudila rešenja na ove izazove.

 

 

U Bragi smo još imali prilike da čujemo priče o počecima i poslovanju sledećih socijalnih preduzeća:

Svako od ovih preduzeća ostvaruje profit, dok na različite načine uključuje ili doprinosi najmarginalizovanijim grupama u Bragi. Tako na primer Betweien kreira različite pedagoške sadržaje od muzičkih numera do slikovnica kako bi decu i mlade informisao o važnim durštvenim pitanjima, dok SiosLife omogućava starima da ostanu aktivan deo društva simplifikujući moderne tehnologije za njih.

Studijska poseta je završena turom kroz Bragu, kulturnu i istorijsku prestonicu provinicije Minho koju je za nas pripremio član Minho de Porta AbertaMinho otvorenih vrata.

Na studijskoj poseti smo uživali i naučili dosta o socijalnim preduzećima kao i tome kako je moguće spojiti biznis i civilni sektor, odnosno profit i aktivizam. Ovo nam je bilo veoma značajno jer je cilj projekat da bude odgovor na problem nedovoljne zastupljenosti edukacije socijalnog preduzetništva u omladinskom radu.

“Za Beograd”

Ako ste mislili da nam je put za Beograd protekao bez problema,  nije baš.

Ni za Beograd naravno nismo imali direktan let pa smo tako imali sledeće konekcije:

  • Od 15:45 do 18:30 let iz Porta do Barselone,
  • Od 21:25 do 00:05 let iz Barselone do Beograda.

Međutim let iz Porta je bio prebukiran (da, kompanijama je dozvoljeno da prodaju do 20% više karata), tako da smo se Nikola i ja našli na listi čekanja i nismo znali da li ćemo stići na naredni let. Srećom, nakon nekih 45 minuta samo saznali da za nas ipak ima mesta na letu.

Tu nije bio kraj zapletima, ali ono što je bitno jeste da smo u Beograd gde smo brzo po povratku nastavili da radimo na projektnim aktivnostima.

Mi se nadamo da nam se ovakve vratolomije neće dešavati često/ponovo, ali vi svakako nastavite da pratite aktivnosti u oblasti socijalnog preduzetništva mladih koje sprovodimo zajedno sa našim partnerima.

Studijska poseta je organizovana u okviru Erasmus + projekta “Social Entrepreneurship for the Future of Youth Work”, podržanog od strane Evropske unije.

Autorka: Anja Jokić