fbpx
Akademija omladinske politike 6.0: Održan drugi modul

Akademija omladinske politike 6.0: Održan drugi modul

Nakon uspešno održanog prvog modula i svih stečenih znanja, ali i poznanstava, nova generacija Akademije omladinske politike je nastavila svoje druženje – ovog puta u onlajn formatu.

Drugi modul programa održan je 22. i 23. oktobra, a polaznici i polaznice Akademije imali su priliku da kroz dva dana steknu teorijski uvid u međunarodnu i nacionalnu omladinsku politiku.

Osim teorijskog dela, polaznici i polaznice se upoznavali sa funkcionisanjem najvažnijih međunarodnih i nacionalnih aktera u ovoj oblasti i praktično se oprobali u njihovim ulogama.

Prvi dan bio je rezervisan za panel diskusiju sa gostima – predstavnicima najvažnijih međunarodnih aktera u oblasti omladinske politike. Tako su svoj rad polaznicima/ama Akademije predstavili Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Evropski omladinski forum (European Youth Forum – EYC) i Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council – RCC). Na samom kraju dana, predstavljene su i osnove institucionalnog i zakonskog okvira omladinske politike u Srbiji.

 

Drugi dan je bio posvećen detaljnom predstavljanju i analiziranju Strategije za mlade 2022-2030, kao i bližem upoznavanju polaznika i polaznica sa funkcijama i procesima KOMS-a kao aktera omladinske politike.

Osim toga, učesnice i učesnici su imali prilike i da sve do sada naučeno primene u praksi – kroz simulaciju rada Saveta za mlade Vlade Republike Srbije. Takođe su dobili zadatak da se stave u ulogu realnih pozicija i članova/ica Saveta, i da simuliraju tok jedne sednice i dolazak do rešenja i zaključaka o određenoj temi.

Пројекат ,,Млади. Сада и овде.” спроводи Кровна организација младих Србије, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.