fbpx
SAOPŠTENJE POVODOM ZABRANE ODRŽAVANJA ŠETNJE U OKVIRU EURO PRIDE-A

SAOPŠTENJE POVODOM ZABRANE ODRŽAVANJA ŠETNJE U OKVIRU EURO PRIDE-A

U svetlu novonastalih okolnosti u vezi sa zabranom održavanja šetnje u okviru Euro Pride-a, Krovna organizacija mladih Srbije izdaje saopštenje u znak podrške mladima u borbi za ljudska prava i ravnopravnost u društvu.

Euro Pride daje priliku pripadnicima LGBT+ zajednice da se bore za jednakost i poboljšanje svog položaja u društvu. Krovna organizacija mladih Srbije kroz svoje aktivnosti neguje vrednosti poštovanja ljudskih prava svih mladih, bez obzira na pol, rasnu i nacionalnu pripadnost, religijsko i političko opredeljenje, seksualnu orijentaciju, socijalni status, funkcionalne smetnje, rodni identitet i/ili izražavanje.

Važnost održavanja događaja kao što je Euro Pride pronalazimo i u rezultatima naših istraživanja, u okviru kojih smo došli do podataka koji odražavaju zabrinjavajuć položaj LGBT+ mladih u svojim lokalnim zajednicama.

U Somboru je više od 50% ispitanih profesora/ki tvrdilo da o LGBT+ zajednici ne razgovara sa svojim učenicima, kao i da njih 40% smatra da ova tema ne bi trebalo da bude zastupljena u formalnom obrazovanju. U Čačku, više od polovine ispitanih mladih ljudi ne bi prihvatilo držanje za ruke istopolnih parova van „četiri zida“. Čak 35% ispitanih mladih u Kraljevu je tvrdilo da ne podržava LGBT+ zajednicu, dok trećina LGBT+ mladih nema nikakvu podršku svoje porodice i prijatelja.

U Vranju su ispitivani nastavnici u osnovnim i srednjim školama. Tačno polovina svih škola iz ovog grada odbila je da učestvuje u istraživanju. Skoro 70% ispitanih nastavnika u lokalnim sredinama smatra da je homoseksualnost poremećaj – iako je ona zvanično uklonjena sa liste mentalnih poremećaja još 1973. godine. Takođe, petina ispitanih nastavnika smatra da se učenici mogu sprečiti da postanu deo LGBT+ zajednice kvalitetnim vaspitno-obrazovnim programom.

Gotovo 1/3 ispitanih mladih LGBT+ osoba iz Vrnjačke Banje, tvrde da su doživele nasilje zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. U 40% slučajeva, to nasilje je bilo fizičko, dok je 17% njih doživelo seksualno nasilje. Nasilje se najčešće dešavalo u školama. U svakom drugom slušaju kada je nasilje prijavljeno, reakcija nadležnih je izostala, dok je policija reagovala samo u 14% slučajeva. Na kraju, više od polovine mladih ispitanika u Vrnjačkoj Banji je navelo da se ne oseća bezbedno.

Predstavnici mladih su prošle godine na Dijalogu sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izneli ove podatke sa željom za poboljšanjem položaja mladih iz LGBT+ zajednice u Srbiji, a danas dolazimo do toga da se položaj LGBT+ mladih u Srbiji zabranom šetnje u okviru Euro Pride-a dodatno pogoršava.

Sa druge strane, stavovi mladih prema LGBT+ zajednici su pozitivniji, pokazali su ovogodišnji podaci iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih. Mladi većinski nisu protiv održavanja Pride šetnje u njihovoj zajednici, takođe, većinom se ne protive pojavljivanju pripadnika/ca LGBTQ+ populacije u medijima, kao ni ozakonjenju istopolnih brakova.

Uprkos tome, jasno vidimo da se pripadnici ove zajednice i dalje suočavaju sa direktnim i strukturnim nasiljem koje im onemogućava da budu jednaki građani i građanke našeg društva. Pravo na okupljanje i slobodno kretanje jeste neotuđivo pravo svih građana Republike Srbije, a dužnost države da osigura njihovu bezbednost. Ovim putem pozivamo nosioce vlasti da rade na obezbeđivanju poštovanja ljudskih prava svih svojih građana i posebno apelujemo na brigu o bezbednosti mladih pripadnika LGBT+ zajednice.