fbpx
Reakcija Krovne organizacije mladih Srbije povodom intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem

Reakcija Krovne organizacije mladih Srbije povodom intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem

28. septembra 2022. godine, nezavisne dnevne novine Informer, objavile su intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem uz naziv koji počinje rečju “MEGAEKSKLUZIVNO!”.

Krovna organizacija mladih Srbije najoštrije osuđuje objavljivanje i promociju ovakvog nesenzibilisanog sadržaja i smatra da je nedopustivo na ovakav način davati medijski prostor nasilnicima i izveštavati o problemu.  

U 2022. godini, svaka peta mlada osoba i svaka četvrta mlada žena bila je izložena seksualnom nasilju. Mladi u značajnom procentu smatraju da su uzroci nasilja loša kaznena politika prema nasilnicima, kao i njihova promocija u medijima, te ovakvo neodgovorno ponašanje medija često relativizuje krivicu počinioca nasilja i dodatno ugrožava mlade i njihovu bezbednost.   

Nažalost, ovakva situacija nije usamljena jer su i u 2021. mediji o devojkama i mladim ženama izveštavali kao o onima promiskuitetnog ponašanja, najčešće u okviru crne hronike, a posebno u slučajevima femicida i napada na mlade žene. Tada se, kao i u slučaju Informera, samo konstatovala situacija i bila je praćena tek deklarativnim obećanjima.  

Ono što dodatno zabrinjava u slučaju Informera jeste što se ovakvoj temi pristupilo senzacionalistički, na način koji dodatno širi strah među ženama u gradu u kom se već nedeljama osećaju nebezbedno, u isto vreme reviktimizujući veiki broj žena koji je već doživeo neki oblik seksualnog nasilja.  

Mladi smatraju da je pre nego davati prostor nasilnicima, ovim kanalima potrebno pružiti podršku ženama koje su doživele seksualno nasilje i informisati ih o postojanju specijalizovanih usluga koje su im na raspolaganju.   

Ovim putem šaljemo podršku i svim ženama koje su iskusile nasilje, kao i sugrađanima i sugrađankama koji se već nedeljama bore da zaštite jedni druge i učine naš grad i društvo sigurnijim i obavezujemo se da ćemo kao nezavisno predstavničko telo mladih ovaj problem adresirati kroz postojeće mehanizme učešća mladih u procesima donošenja odluka.