fbpx
Kako volontiranje i aktivizam mogu da ti budu od koristi?

Kako volontiranje i aktivizam mogu da ti budu od koristi?

Ranije, kada bih čula da je neko volonter, nisam razumela taj pojam i zašto bi neko radio i posvećivao svoje vreme i trud ne tražeći ništa zauzvrat. Onda sam i sama krenula da volontiram u različitim organizacijama i shvatila koliko to benefita donosi na ličnom planu, a sa druge strane koliko doprinosi zajednici.

Prema podacima iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, broj mladih koji volontira ili je nekada volontirao je 48%, a broj mladih koji je upoznat sa postojanjem Zakona o volontiranju je 34%. Veoma je važno da volonteri budu upoznati sa ovim zakonom i sa svojim pravima, kako ne bi došlo do manipulacije ili iskorišćavanja.

Zašto je volontiranje korisno?

Lični razvoj

Volontiranjem upoznajemo sebe, izlazimo iz zone komfora, radimo nešto korisno za društvo i to pruža dobar osećaj nama, a i onima kojima smo pomogli.

Sticanje iskustva i veština

Iskustvo koje stekneš volontiranjem ti može pomoći kod zapošljavanja kasnije ili bilo koje druge oblasti kojom želiš u budućnosti da se baviš. Takođe, pomaže u sticanju i poboljšavanju veština poput javnog govora, timskog rada, organizacije, proširuje znanje, otvara druge prilike, putovanja…

Upoznavanje novih ljudi

Ljudi koje upoznaš tokom neke akcije za koju ste se prijavili su posebno značajni jer postoji velika verovatnoća da ćete se sretati i na nekim drugim prilikama, a i da ćete imati dosta zajedničkih interesovanja i tako mogu nastati divna poznanstva i prijateljstva.

Otkrivanje novih hobija i talenata

Ako se prijaviš za neki događaj ili aktivnost koju ranije nisi probao ili o kojoj ne znaš dovoljno, a želiš da naučiš, moguće je da ćeš upravo tako pronaći novi hobi. Uvek ako ti se nešto ne svidi ne moraš da to radiš.

Aktivizam i promene u zajednici

Ukoliko postoji puno stvari u tvojoj zajednici koje te “žuljaju”, koje bi hteo/htela da promeniš i učestvuješ u rešavanju problema, volontiranjem to možeš postići jer se mnoge organizacije bave mladima i njihovim aktivnim učešćem u društvu i pružaju odlične prilike i podršku za to, a jedna od njih je svakako KOMS.

Na osnovu podataka iz izveštaja, mislim da je veoma dobro što je porastao broj mladih koji je upoznat sa Zakonom o volontiranju. Takođe, polovina mladih je imala kontakt sa volontiranjem ili volontira aktivno. Međutim, mislim da je problem što ostalih 52% nije u tome što mladi nisu informisani o aktuelnim prilikama za volontiranje u svojim zajednicama i o organizacijama koje se time bave.

Kako maltene svi koristimo društvene mreže, konkretno Instagram, najefektivniji način koji sam otkrila za informisanje o aktivnostima i prilikama jeste praćenje naloga meni zanimljivih organizacija koje su veoma ažurne kada je to u pitanju.

Bonus savet

Ako želiš da se prijaviš da učestvuješ u nekom projektu, ne treba da te sprečava to što imaš manje iskustva jer nekada samo intervju može mnogo da znači- što ih više imaš, postaješ sve bolji u njima. Nikada nije kraj i možeš probati da se prijaviš opet kada bude otvoren poziv ako ne budeš odabran/a.


Autorka: Milica Babić

KOMS kroz svoju Bazu dopisnika/ca KOMS bloga podržava mlade autorke i autore i omogućava im prostor za sticanje i razvoj kreativnih veština. Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora i ne predstavljaju zvaničan stav Krovne organizacije mladih Srbije.