fbpx
InterCOOLtural future 2: Održan trening za trenere/kinje

InterCOOLtural future 2: Održan trening za trenere/kinje

Tokom vikenda 10. i 11. septembra, u okviru programa InterCOOLtural future 2, KOMS je u Vrnjačkoj Banji organizovao trening za trenere/kinje za predstavnike/ce organizacija koje vode mladi ili organizacija koje se bave pitanjima mladih sa teritorije opština Preševo, Bujanovac, Medveđa, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i okoline, ali i iz drugih mesta u Srbiji.

Obuka je organizovana kako bi se mladi učesnici i učesnice upoznali sa idejom interkulturalnosti, razvijanjem veština i znanja koje podstiču saradnju, komunikaciju, međusobno prihvatanje i razumevanje među mladima iz različitih kultura na lokalnom nivou. 

U prvom delu treninga, koji je održala Ana Pecarski, teme su bile pojmovi trening i trener, učenje, ishodi i stilovi. Sastavni deo sesije su bili rad po grupama i prezentovanje timskog rada. Tokom prvog dana, učesnici i učesnice su se bolje upoznavali kroz formalni rad, kroz radionice, a imali su i prilike da se neformalno povezuju – na pauzama, u slobodno vreme. Na ovaj način su se, pored upoznavanja, povezali i učili jedni o drugima ali i jedni od drugih. 

Drugi deo treninga je bio posvećen interkulturnom učenju i dizajniranju i načinu vođenja radionica i obuka. Glavni cilj treninga za trenere i trenerkinje je da se shvati značenje i važnost interkulturalnosti i njeno razlikovanje od multikulturalnosti, da se usvoje veštine liderstva zasnovanog na povezanosti i prožimanju kultura, umesto na vladanju stvaranjem netrpeljivosti prema „drugima“ i „drugačijima” i da se steknu osnovna znanja i mogućnosti da svojim vršnjacima – mladima približe značenje ideje interkulturalnosti i pomogne im se da razumeju važnost saradnje i međusobnog prihvatanja i uvažavanja kulturoloških različitosti. 


Obuka je deo projekta „Promovisanje interkulturalizma među mladima različite etničke pripadnosti u Srbiji“ koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.