fbpx
Putevima javne rasprave o Strategiji za mlade Vlade Republike Srbije: javna rasprava u Novom Pazaru i Užicu

Putevima javne rasprave o Strategiji za mlade Vlade Republike Srbije: javna rasprava u Novom Pazaru i Užicu

Posao ponekad zahteva putovanja – neka na koja želimo da odemo, neka na koja ne želimo, neka na koja moramo.

Potrudiću se da prenesem kako izgleda putovanje jedne koordinatorke za članstvo i šta sve dolazi i odlazi sa tim.

Priprema ovog puta obuhvata ne samo pakovanje, već celokupan plan puta – prevoz, smeštaj, pripremu materijala, kao i pripremu onoga o čemu se govori – priprema tezica i sastanaka. Kroz pozive, upite i najvažnije smeh, uspešno sam isplanirala svoj put i rezervisala prevoz i smeštaj.

Čeka me 650km u 3 dana i sledeće destinacije: Novi Pazar, Sjenica, Nova Varoš, Užice.

Dan 1:

Prva stanica: Novi Pazar.

Nikad nisam bila u Novom Pazaru i čekala sam priliku da posetim ovaj grad, pored toga što je to najmlađi grad, KOMS ima organizacije članice u tom gradu, a ja mnogo prijatelja! U periodu kad sam bila u Novom Pazaru, tačnije 9. avgusta se održala prva od šest javnih rasprava o Strategiji za mlade Vlade Republike Srbije za period 2022-2030.

Malo o raspravi

Na javnoj raspravi učestvovali su predstavnici/ce organizacija civilnog društva, predstavnici/ce kancelarija za mlade iz Raškog okruga i mladi zainteresovani za ovaj proces.

Javnu raspravu su vodili predstavnici/ce Ministarstva omladine i sporta, tačnije vodio ju je ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić.

Najveći utisak na mene ostavili su mladi i predstavnici/ce OCD (organizacija civilnog društva) koji su iskazivali svoje potrebe na konkretnim primerima sa lokala i zahtevali podršku za nova, mlada udruženja u njihovim sredinama.

Nakon javne rasprave, otišla sam da posetim organizaciju članicu NVO Svetionik i Mirzu – kako oni kažu „Prijatelj je prijatelju svetionik“. U Svetioniku sam se osećala kao kod kuće i bilo mi je drago što imam priliku da posetim organizaciju članicu u njihovim prostorijama.

Iz moje pozicije smatram da je bitno imati direktan uvid u rad organizacije članice i trudim se i trudiću se da koristim vreme koje imam kako bih imala što više direktnijih uvida u rad što više organizacija članica.

Celo popodne sam provela sa prijateljima i prijateljicama iz Svetionika koji su me, pored priče o njihovom udruženju i daljim planovima, sproveli i kroz grad, a bilo je i neminovno da nešto prezalogajimo.

Dan 2:

Druga stanica: Sjenica.

Sjenicu sam već posetila pre dve godine kroz jedan od naših programa Odlučionice, te sam se radovala prilici da je ponovo posetim, a naravno i osobe koje sam upoznala kroz isti program.

Zajedno sa Alminom, Ajlom i Demirom iz Svetionika provela sam dan na Festivalu mladih Sjenica 2022 koji je organizovala nova KOMS organizacija članica – EKO-INFINITI.

Ovaj festival je organizovala ekipa mladih ljudi iz Sjenice okupljena oko ovog udruženja – a povodom Međunarodnog dana mladih koji obeležavamo 12. avgusta. Festival je uključivao više delova – od panel diskusija, preko radionica za mlade i najmlađe i koncerata do sajma udruženja, izložbi, sportskih igara i turističkih poseta. Okupio je, rekla bih, preko preko 200 mladih i iz drugih sredina.

Još jedna lepa uspomena sa festivala je i to što sam u ime KOMS-a na ceremoniji dodele plaketa i priznanja primila priznanje za izuzetan doprinos omladinskom radu na nacionalnom nivou. I ovim putem, hvala mladim ljudima koji prepoznaju rad i doprinos KOMS-a!

Pre svega ovog, usledilo je – SAĐENJE DRVETA.

Da, dobro ste pročitali, KOMS ima svoje drvo u Sjenici! I za par godina neko iz KOMS-a može doći i reći, „Hej, pa mi imamo drvo u Sjenici’’!

I ovo je bilo još jedno jaako zanimljivo iskustvo! Vidi se iz priloženog. 😂

Dan 3:

Treća i četvrta stanica: Nova Varoš i Užice.

Ovaj dan mi je možda bio i najteži. Zašto? Iz praktičnih razloga – ne postoji direktni prevoz od Sjenice do Užica. Tako da je trebalo da presedam u Novoj Varoši, a vremenska razlika u polascima autobusa je 10 minuta! Sa rizikom da stopiram do Užica.. uputila sam se ka Novoj Varoši. Ali, pre nego što dođemo do puta, htela bih da podelim jednu situaciju, jer volim takve neočekivane a lepe situacije…

Na stanici u Sjenici sam naletela na Almu, koja je jedna od dobitnica nagrada na KOMS-ovom konkursu iz 2021. Inače je nikada nisam upoznala uživo ali sam je prepoznala i taj susret mi je bio fenomenalan! „Kako je svet mali“, mislila sam.

O putovanju i pejzažima bih mogla da pričam baaaš dosta, ali ostavljam fotografije da same govore o tome.

Da nastavimo sa najizazovnijom trasom puta. Uspešno stižem u Novu Varoš 5 minuta ranije i tako na vreme stižem na autobus za Užice. Sve na vreme! Uh, kad se sve tako poslaže, nema mi ništa lepše.

Zašto Užice?

U Užicu se održavala druga po redu javna rasprava. Ovog puta, javnu raspravu je vodio državni sekretar, Milan Savić.

Propustila sam deo kako izgleda javna rasprava, nemojte mi zameriti, previše utisaka imam.

Nakon predstavljanja nacrta Strategije, otvorena je diskusija gde se prisutni mogu javljati sa pitanjima, predlozima, kritikama – vezanih za nacrt. Sve rečeno na javnim raspravama će se naći u zapisnicima i razmatrati kada je u pitanju finalni nacrt Strategije. I u Užicu sam se upoznala sa Aleksandrom iz nove KOMS organizacije članice, Užičkog centra za prava deteta.

Nakon javne rasprave, naravno da sam kao i svaka osoba koja ode u Užice otišla na komplet lepinju… NARAVNO. Posle (odlične) komplet lepinje, nastavila sam (ili bolje reći – završila) svoj put ka Beogradu.

Da li bih išla ponovo na ovakvo jedno putovanje? BIH

Kroz Srbiju? BIH

Da li nam je potrebno da više putujemo kako bismo upoznali udruženja, u skladu sa poslom sa kojim se bavimo? DA

Da li nam je potrebno da više putujemo kako bismo upoznali sebe i izašli iz zone komfora? O DA

Toliko od mene za ovo javljanje.

Nadam se da ste uživali!

Autorka: Milja Zdravković, koordinatorka za članstvo