fbpx
Javna rasprava koja se zamalo nije desila | Niš

Javna rasprava koja se zamalo nije desila | Niš

Učestvovanje na okruglom stolu u okviru javne rasprave za mene kao omladinsku radnicu i predstavnicu mladih počelo je dosta ranije.

Čitanje predloga strategije, komunikacija sa kolegama i koleginicama i razmena mišljenja bili su neizostavni deo ovog procesa, pored toga, kao deo kampanje koju je KOMS sprovodio održala sam i pripremni sastanak sa volonterima Kluba za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) koji su izrazili želju da prisustvuju događaju. Njih 5 je na ovom sastanku imalo priliku da sazna šta strategija predstavlja, kako i zašto se donosi ali i šta konkretno za njih znače oblasti koje su se našle u samom predlogu.

Raspravu u Nišu, koja se održala na insistiranje KOMS-a, otvorio je državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Milan Savić. Na javnoj raspravi ste mogli da vidite različite ljude – predstavnike i predstavnice organizacija mladih i za mlade, predstavnike i predstavnice kancelarije za mlade, mladi i ali drugi zainteresovani građani i građanke. Još jedan zanimljiv detalj je bilo i to što su se na ovom mestu našli i predstavnici medija.

Nakon što sam čula šta moji vršnjaci i drugi mladi iz Niša imaju da kažu o svojim potrebama i položaju i nakon što sam i sama izrazila svoje mišljenje mogu da zaključim da nam treba više prostora i sličnih prilika. Potrebno nam je i da sa druge strane “stola” sede osobe koje su spremne da stvarno čuju naš glas. Da su ti predstavnici institucija i donosioci odluka otvoreni za predloge, da imaju odgovore na naša pitanja ili da nas bar upute na pravu adresu.

Učesnice na javnoj raspravi ispred KOMS: Miljana Pejić (generalna sekretarka) i Jovana Janković (članica UO KOMS)

Na samom događaju smo dobili neke manje i neke više konkretne odgovore i obećanja i ja se nadam da će ubuduće biti prilike da se na sličan način, u sličnom formatu razgovara sa predstavnicima našeg ministarstva i onda kada se ne donose dokumenti i zakoni.


Autorka teksta: Jovana Janković, članica Upravnog odbora KOMS