fbpx
Kako je biti omladinski predstavnik Srbije u RYCO-u?

Kako je biti omladinski predstavnik Srbije u RYCO-u?

Verovatno si video/videla da je otvoren konkurs za omladinskog predstavnika/predstavnicu Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO).

Regionalna kancelarija za saradnju mladih je institucionalni mehanizam koji funkcioniše nezavisno, a osnovale su je ekonomije Zapadnog Balkana – tačnije njih 6 (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Cilj RYCO-a je, između ostalog, da promoviše duh pomirenja i saradnju mladih u regionu. Iz ovog razloga, biti omladinski predstavnik ili predstavnica Srbije u Upravnom odboru RYCO-a nosi sa sobom velike odgovornosti i izazove, ali i prednosti.

Razgovarali smo o ovoj temi sa dosadašnjim omladinskim predstavnikom Srbije u RYCO-u, Markom Kostićem.

Počeli smo – od početka, pa smo ga pitali koja je bila njegova motivacija da se prijavi da postane omladinski predstavnik Srbije u Upravnom odboru RYCO. Rekao je da su motivi bili različiti i pojasnio: „Mogućnost da predstavljam glas mladih iz Srbije u RYCO predstavlja krunu višegodišnje karijere u omladinskom sektoru. Želja da kroz svoj rad unapredim saradnju i mobilnost mladih u regionu i promocija procesa pomirenja su bili dovoljan razlog da se prijavim da obavljam funkciju omladinskog predstavnika u Upravnom odboru RYCO. Takođe, imao sam šansu da predstavljam Republiku Srbiju na međunarnodnom nivou što predstavlja veliku čast ali i obavezu prema mladima koji su me izabrali ali i Vladi republike Srbije koja je potvrdila moj izbor.“

Svima nam je poznat onaj neizvesan proces selekcije, kada pronađemo neki otvoren poziv na koji se prijavimo i uzbuđeni smo da što pre saznamo rezultate. Zato smo Marka pitali kako je iz njegovog ugla izgledao proces selekcije.

Istakao je da je proces bio transparentan, demokratičan i inkluzivan. „Od izuzetnog je značaja da stubovi omladinskog sektora učestvuju u procesu selekcije – od kreiranja otvorenog poziva pa do konačnog odabira omladinskog predstavnika ili predstavnice. Potvrda kandidata/kandidatkinje od strane Vlade Republike Srbije je potvrda da je RYCO međuvladin institucionalni mehanizam u kome su mladi i Vlada Republike Srbije ravnopravni partneri.

Sam dan izbornog procesa je protekao prefektno, ljudi iz panela za odabir predstavnika/ce su veliki profesionalnci ali i poznavaoci prilika u omladinskom sektoru. Na kraju sam ja imao privilegiju da budem izabran pored velikog broja fantastičnih kandidata.

I dobro, kada prođe taj famozni proces selekcije, onda na red dolazi ono zbog čega si se i prijavio/prijavila – da obavljaš funkciju omladinskog predstavnika i predstavljaš Srbiju na različitim događajima i skupovima, ali i da svojim primerom pokazuješ šta znači promovisanje pomirenja i saradnje mladih u regionu.

Marko nam je na ovu temu rekao da se vodi maksimom dela a ne reči: „Kroz trogodišnji period sam imao priliku da upoznam veliki broj sjajnih ljudi, ali i da direktno utičem na određene procese koji su u okviru mandata RYCO. Pošto su mladi budućnost ali i sadašnost svakog društva, neophodno ih je uključiti u društvene procese koji se tiču njih samih. Stoga, kroz svoju ulogu trudio sam se da osnažim mlade, da budem njihov glas i da zastupam njihove interese gde god je potrebno i moguće.“

Pitali smo ga da nam ispriča koje su njegove omiljene uspomene i trenuci kojih će se uvek sećati.

Apsolutno, postoji veliki broj situacija kada sam bio izuzetno ponosan što sam predstavnik mladih iz Srbije u RYCO. Činjenica da smo uložili, zajedno sa partnerima, preko 3 000 000€ u regionalne projekte gde je učestvovalo preko 110 organizacija civilnog društa i srednjih školi kao i da je ovim putem preko 26 000 mladih učestvovalo u našim projektima i upoznalo svoje vršnjakinje i vršnjake iz regiona je za svaki ponos i pohvalu.

Pored ovih konkretnih brojeva, prepoznati smo od strane naših partnera, regionalnih i međunarodnih, kao relevantan sagovornik u vezi sa temama regionalne saradnje. Prilikom nedavne posete Srbiji ministarke spoljnih poslova Nemačke, Analene Berbok, pozvan sam u ime RYCO da učestvujem na zajedničkom panelu sa ministarkom. Takođe, u oktobru prošle godine smo okupili preko 30 biznis lidera iz regiona s kojima smo razgovarali i dobili inpute kako da unapredimo strateški plan naše organizacije i kako da povežemo privatni sektor sa ciljevima RYCO. Ovo je samo mali deo aktivnosti koji je učinio ponosnim mene lično ali i sve zaposlene u RYCO.

Sve ima svoje prednosti i mane, a Marka smo pitali da izdvoji neke od njih.

Kao i svaka odgovorna pozicija, ova pozicija takođe ima svoje prednosti ali i izazove. Kao pozitivne strane bih izdvojio mogućnost da se direktno utiče na procese koji su u oblasti delovanja organizacije, kao i upoznavanje i razmena ideja i iskustava sa kolegama iz regiona. Sama činjenica da je toliko mladih upoznalo svoje vršnjake iz regiona predstavlja veliko zadovoljstvo za sve nas u RYCO. S druge strane, region nije u potpunosti prevazišao podele iz prošlosti, i dalje je teško sprovoditi svoju misiju i ciljeve ako je društvo skeptično prema radu organizacije. Svakako ovo nisu nepremostive prepreke, ali zahtevaju dodatnu energiju koja može da se usmeri na drugi način.“

Ako si ostao/ostala do kraja da završiš čitanje ovog teksta, znači da si baš zagrejan/a da se prijaviš! Zato smo Marka za kraj zamolili da kaže šta bi poručio mladima koji bi želeli da se prijave na konkurs.

„Ukoliko smatrate da imate dovoljno vremena i fokusa za obavljanje ove pozicije ali i da možete da doprinesete u procesu pomirenja, saradnje i mobilnosti mladih u regionu, ova pozicija je idealna za vas. Lični cilj osobe koja bude bila naredni omladinski predstavnik treba da bude da kad završi mandat može konkretno da kaže kako je u prethodne tri godine uticao na pozitivne promene u regionu kroz svoje delovanje. Trudite se da ostavite određeni trag u organizaciji.“

Podsećamo, konkurs traje 15 dana od objavljivanja poziva, dakle do 3. avgusta.

Zato ne čekaj poslednji trenutak i ako te ovako nešto zanima – prijavi se!

Sve informacije su ovde.

Srećno!