fbpx
KOMS na Prespa Forumu za dijalog 2022.

KOMS na Prespa Forumu za dijalog 2022.

Od 16. do 18. juna se na Ohridu, u Makedoniji održao Prespa Forum za dijalog 2022. (Prespa Forum Dialogue – PFD), pod nazivom „Izgradnja budućnosti Zapadnog Balkana u modernoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi”. 

Na ovom događaju, učestvovala je programska koordinatorka KOMS, Anja Jokić. 

Prespanski forum za dijalog (Prespa Forum Dialogue) je platforma kreirana sa ciljem omogućavanja zemljama, liderima, organizacijama i građanima da izgrade dugoročne odnose i ojačaju partnerstva. 

PFD ima za cilj da inspiriše i promoviše dobrosusedske odnose i saradnju. Zamišljen je kao mesto za razmenu stavova i ideja o mogućim rešenjima otvorenih bilateralnih pitanja, čime se pomaže vladama, institucijama i civilnom društvu, uključujući i mlade, u doslednoj primeni duha i slova potpisanih bilateralnih i regionalnih sporazuma. 

Panel na kome je učestvovala Anja nosi naziv “Western Balkans Next Generation”, organizovan u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO). 

Učešće na Forumu i ovom panelu bilo je važno zbog iskazivanja važnosti mladih kao kreatora i kreatorki promena, aktivista i aktivistkinja ali i pokretačke snage za izgradnju stabilnih, mirnih i održivih društava, rame uz rame sa političkim liderima Zapadnog Balkana i Evropske unije.  

Imajući u vidu da je 2022. godina proglašena za Evropsku godinu mladih, jasno je zbog čega je potrebno na ovakvim događajima ukazivati na važnost uključivanja mladih u razvoj politika i ključnih političkih agendi koje bi zadovoljavale njihove potrebe. Takođe, velika je uloga koju mladi imaju u kontekstu približavanja regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

Snimak celog panela i preporuke mladih za njihovo veće uključivanje u procese donošenja odluka možete pogledati ispod:

KOMS je i prošle godine prisustvovao na PFD-u, a tekst koji je tim povodom objavljen, možete pročitati ovde