fbpx
Kako da zaradiš džeparac?

Kako da zaradiš džeparac?

Došlo je leto i već krećeš da razmišljaš o žurkama, izlascima i putovanjima, ali odakle skupiti novca za sve to? Ne moraš da brineš, iako si srednjoškolac/srednjoškolka ili student/studentkinja moguće je i da zarađuješ i učiš tj. daješ ispite.  

Iako su svima roditelji govorili „tvoja jedina obaveza je da učiš“ važno je i steći radne navike kroz honorarne ili druge vrste poslova, a leto je idealno vreme za to. Ovi poslovi koje ćeš raditi jedno leto možda deluju trivijalno, ali će biti značajni za neki budući CV ili će ti omogućiti da dođeš do drugog, boljeg posla putem preporuke. Na primer, ja sam radila promociju na jednom festivalu i preko toga putem preporuke došla do novih, boljih i plaćenijih promoterskih poslova. 

Tako da, bitno je da znaš da će ti svaki posao koji budeš radio/la značiti za dalje napredovanje u životu, a možda ti i bude motivacija da završiš fakultet. Naime, iako ti se možda ne čini tako, na tržištu rada postoji mnogo poslova koji su kratkotrajni ili sezonski tako da su prilagođeni mladima. I veruj mi, posla uvek ima za sve! 

U nastavku možeš pročitati 6 načina kako da dođeš do svog prvog ili sledećeg posla. 

Učlani se u omladinsku zadrugu 

Ovo je prvi korak ka tvom zapošljavanju. Omladinske zadruge služe tome da ti olakšaju proces nalaženja odgovarajućeg posla, ali i način da ti pruže sigurnost da ćeš dobti svoju isplatu. Ovo je verovatno i najlakši način dolaženja do posla zato istraži gde ti je najbliža omladinska zadruga i učlani se što pre.  

Sezonski poslovi 

Svi sezonski poslovi su ubitačni, ali se zato isplate jer je zarada sigurno visoka. Postoje razni sezonski poslovi kao što su konobarisanje, rad na bazenima ili primorju, prodavanje sladoleda, građevina, branje malina… 

Ako ti treba veća zarada i spreman si da radiš naporno onda su ove vrste poslova za tebe. 

Bejbisitovanje

Ako voliš decu i misliš da si sposoban/na za čuvanje mališana ovo je idealan posao za tebe. Neće ti pasti teško, a cena satnice je dosta visoka. Možeš se raspitati u svojoj okolini ili pronaći oglase da li je nekom roditelju potrebna dadilja s vremena na vreme ili par dana nedeljno tako da prvenstveno možeš da uklopiš sa svojim obavezama i fakultetom. 

Onlajn posao/ posao od kuće

Početkom pandemije postali su aktuelni onlajn poslovi i freelancing. Ovo je idealan posao za studente i srednjoškolce jer je radno vreme uglavnom fleksibilno, ne trošiš vreme na putovanje do posla i do kuće i radiš odakle god želiš. Za ovo ti je potrebna stabilna internet konekcija, najčešće računar i digitalne veštine u zavisnosti od toga čime se baviš. Mana ovog posla je to što zarada zavisi od tvojih računarskih sposobnosti. Ipak, putem interneta možeš steći većinu osnovnih kompetencija koje su ti potrebne za ovu vrstu posla. Svakako, ima mnogo popularnih i lakših freelance poslova za studente kao što su prevod tekstova, pisanje transkripcija i članaka za blogove.   

Promocije

Ova vrsta posla je popularna među studentkinjama jer se najčešće traže devojke i možeš da biraš kada hoćeš da radiš, a radno vreme je uglavnom vikendom. Zarada zavisi od vrste promocija i agencije za koju radiš. U svakom slučaju ovo je lakši posao koji se bez problema može uskladiti sa većinom obaveza.  

Maskota ili dečiji animator

Ovo je takođe posao za koji možeš da biraš kada i koliko hoćeš da radiš. Satnice su uglavnom dobro plaćene, u sezoni rođendana i proslava možeš dosta dobro da zaradiš, pogotovo tokom leta. Raspitaj se za agencije u svom okruženju koje pružaju ovakvu vrstu usluga ili počni da promovišeš sebe i radiš samostalno kao animator. Neki roditelji već imaju pripremljen materijal za animaciju dece i samo im je potrebna osoba koja će biti s mališanima. 

Iako se čini nemoguće uskladiti studentske i školske obaveze sa poslovnim, veoma je ostvarljivo uz malo volje, organizacije i postavljanje prioriteta. Bitno je samo da kreneš da je sprovodiš u delo i vremenom će sve doći na svoje. Svakako, kad ti stigne prva isplata imaćeš dodatnu motivaciju veruj mi. Naravno, ne moraš da se fokusiraš samo na poslove nabrojane u ovom tekstu, možda tebi iskoči neka nova ideja za zaradu dok ovo čitaš. Zato počni polako da se raspituješ i istražuješ bez pritiska i posao će ti doći i pre nego što si očekivao/la.

Autorka teksta: Jelena Tomasović 


KOMS kroz svoju Bazu dopisnika/ca KOMS bloga podržava mlade autorke i autore i omogućava im prostor za sticanje i razvoj kreativnih veština. Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora i ne predstavljaju zvaničan stav Krovne organizacije mladih Srbije.