fbpx
Kako da ti dan prijemnog prođe što lakše?

Kako da ti dan prijemnog prođe što lakše?

Samo pominjanje ili pomisao na prijemni ispit kod većine mladih izaziva primetnu reakciju nelagode. Kad god nas u nečemu ocenjuju, tu se testira koliko smo mi zapravo dobri ili vešti u toj oblasti, a prijemni ispit nam tokom celog školovanja opisuju kao najvažniji ili ključni momenat gde se vidi sve što smo do tada naučili(i koliko smo naučili). 

Verujem da bi mnogi želeli da znaju kako da im taj ozloglašeni dan prijemnog ispita prođe što je moguće bezbolnije. A dok čitate ovaj tekst, imajte na umu da prijemni ispit nije zapravo bauk kao što se čini, ali da su vaše brige i osećaj odgovornosti sasvim opravdani! 

Budite sigurni u svoje odluke 

Neodlučnost ili donošenje odluka u poslednji čas bila bi najgora moguća opcija. Uverite se da ste već uveliko pre samog prijemnog odlučili i čekirali neke od najbitnijih stvari kao što su šta želite da upišete, gde, da li ste dovoljno spremni za prijemni i jeste li sigurni u svoje znanje. Definitivno ne želite da vam se dogodi situacija gde radite treće pitanje i shvatite da vi uopšte ne želite da upišete taj fakultet… 

Kad smo kod donošenja odluka, najvažnija je svakako ona Šta ćete upisati? 

Na ovo pitanje ne može vam dati odgovor niko osim vas samih. Ovu odluku je važno da doneseš na osnovu svojih interesovanja, želja i mogućnosti. Dobra ideja je posavetovati se sa bliskim ljudima, porodicom i prijateljima, kao i odraditi neke testove interesovanja, veština i osobina gde ćeš dobiti predloge koji su u skladu sa odgovorima koje si ti dao/dala na testovima. Sa druge strane, uvek možeš da konkurišeš na više od jednog fakulteta i samim tim imaš i opciju B. 

 
Krenuti sa učenjem na vreme

Važno je krenuti sa učenjem na vreme. Na primer, ukoliko spremate recimo 3 predmeta, ključna je dobra organizacija. Predmete možeš rasporediti po danima ili po mesecima. Počni sa čitanjem, a tek onda sa učenjem sadržaja. Takođe, najpametnije je započeti sa gradivom koje se čini najtežim, kako to ne bi bilo ostavljeno za poslednji trenutak i došli do shvatanja da neće biti dovoljno vremena da se taj određeni deo gradiva savlada. Pored toga, pravi podsetnike tako da oni budu pomoć i da olakšaju učenje i obnavljanje gradiva. 

Što manje stresa! 

A sada, vrlo je važno da ne učite i ne spremate se za prijemni par dana pre samog prijemnog. Na dan prijemnog je najvažnije da se ne stresiraš, opustiš (koliko god možeš) i dobro naspavaš. Ako nisi siguran/na u svoje znanje i misliš da bi ti bilo korisnije da se preslišaš/prelistaš beleške još jednom – uradi to. Dobar san, čist i rasterećen um, kao i lišavanje (prekomernog) stresa su ključne stvari na koje bi trebalo da se fokusiraš. Dan pred prijemni pokušaj da provedeš ovako: obnovi gradivo ali pronađi vremena i da se posvetiš stvarima koje te opuštaju (slušanje muzike, gledanje filma, čitanje, druženje sa porodicom ili izlazak sa društvom) i pripremi sve što će ti biti potrebno za naredni dan.

Srećno! 

Autorka: Jovana Janev 


KOMS kroz svoju Bazu dopisnika/ca KOMS bloga podržava mlade autorke i autore i omogućava im prostor za sticanje i razvoj kreativnih veština. Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora i ne predstavljaju zvaničan stav Krovne organizacije mladih Srbije.