fbpx
Generalnoj sekretarki KOMS uručeno priznanje za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti

Generalnoj sekretarki KOMS uručeno priznanje za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti koji se obeležava 11. juna povodom koga su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, agencija UN Women u Srbiji i Delegacija EU u Srbiji odlučili da dodele godišnja priznanja za doprinos unapređenju rodne ravnopravnosti.

Ideja dodele ovih priznanja je da se podrže pojedinke i pojedinci iz različitih oblasti delovanja, predstavnici/e medija, akademskih ustanova, organizacija civilnog društva i društveno odgovornih kompanija. Doneta je odluka da se priznanje za prethodnu godinu za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti uruči meni, za prepoznavanje uticaja KOMS-a u ovoj oblasti.

Ovim povodom je generalnoj sekretarki, Miljani Pejić, u ime KOMS-a uručeno priznanje za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti.

Ovo priznanje je veoma značajno imajući u vidu kontinuirane napore koje KOMS ulaže za unapređenje položaja mladih, a samim tim i za unapređenje položaja mladih u polju rodne ravnopravnosti. Takođe, ovo priznanje predstavlja i podsticaj da će se u narednom periodu zalagati za identifikovanje rodnih (i drugih) nejednakosti, rodnu diverzifikaciju podataka u svim istraživanjima, identifikaciju i dekonstrukciju rodnih stereotipa i diskriminacije na osnovu godina i roda, kontinuiran rad sa mladim ženama i mladim muškarcima na razumevanju uzroka neravnopravnosti i rešavanju problema, kao i razvoju rodno odgovornih omladinskih politika i postavljanje rodno transformativnih ciljeva, promociju principa rodne ravnopravnosti i multiplikovanje praksi rodno odgovornih omladinskih politika i jačanje međugeneracijskog dijaloga i solidarnosti.