fbpx
5 načina kako da doprineseš očuvanju životne sredine

5 načina kako da doprineseš očuvanju životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava na današnji dan – 5. juna, kako bi se skrenula pažnja javnosti na mnogobrojne ekološke probleme, kao i potrebu očuvanja životne sredine.

Svedoci smo da je naša životna sredina vrlo narušena, nepažnja i nerazvijena ekološka svest doprinose sve gorem životu, i zbog toga evo nekoliko saveta kako baš ti možeš da doprineseš boljoj i zdravijoj životnoj sredini.

S tim u vezi sa tobom delimo 5 jednostavnih saveta kako možeš da utičeš na ekološku svest i doprineseš da svet oko nas bude zdravije mesto za sve. 

Koristi ceger umesto plastične kese

Prekomerna upotreba plastičnih kesa u velikoj meri ugrožavaju životnu sredinu, iako su povoljne i praktične imaju loš uticaj. Procenjuje se da prosečnom potrošaču kroz ruke prođe između 300 i 900 plastičnih vrećica. Plastične kese izrađene su od neobnovljivih resursa i doprinose klimatskim promenama, slabo su razgradive (gotovo nikada), štete  živom svetu u vodi i divljim životinjama, ljudskom zdravlju… Ovo su samo neke od negativnih strana korišćenja plastičnih kesa, zato iskoristi alternativnu metodu, nabavi ceger, takođe još jedna od pogodnosti cegera je što ne mogu tako lako da puknu.

Koristi održive slamčice

Kada smo kod plastike, čak 70 odsto celokupnog otpada u morima čini plastika za jednokratnu upotrebu, među kojima su i slamčice. Sve više kompanija traži alternativu plastičnim slamčicama. Ono što ti možeš da uradiš jeste da nabaviš dugotrajne slamčice, kao što su metalne.

Racionalno troši vodu

Racionalna potrošnja vode zapravo znači da u trenutku tuširanja ili pranja zuba, uštedimo svaku kap. Umesto da se kupaš u kadi, istuširaj se. Prilikom tuširanja, obrati pažnju na vreme koje provodiš koristeći vodu. Za dva minuta može se uštedeti preko deset litara vode, tako da prilikom šamponiranja, na primer, ugasi vodu, jer ti nije potrebna. Takođe, prilikom pranja zuba nema potrebe da iz slavine curi voda sve vreme. 

Izbegavaj prekomernu vožnju automobilom

Saobraćaj je jedan od glavnih izvora zagađenja životne sredine. Preporučuje se da kraće relacije ljudi prelaze pešaka ili biciklom, a duže relacije ukolio su u mogućnosti da koriste javni prevoz – na taj način se smanjuje gužva u saobraćaju i zagađenje. Pešačenje zdravo utiče na tebe, ali i životnu sredinu. Kad god ti se ukaže prilika izaberi šetnju, umesto vožnje, jer zagađivači iz auspuha direktno nalaze put do vazduha i oštećuju njegov kvalitet. 

Isključi računar kada ga ne korisriš

Tokom odlaska na spavanje, dužu pauzu, ili izlaska iz kuće ugasi računar, na taj način štediš energiju, umesto da je prekomerno trošiš. Ukoliko ne želiš da ga isključiš, postoji i sleep mod. 

Za sam kraj

Izučavajući ovu temu, naleteo sam na KOMS – ovu publikaciju o ciljevima održivog razvoja. Pojedini ciljevi su povezani i sa zaštitom životne sredine kao što su akcija za klimu, život pod vodom, život na zemlji i drugi. Mislim da je korisno upoznati se sa svim ciljevima, a to možeš učiniti uz Autostoperski vodič kroz ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Autor: Uglješa Surdučki


KOMS kroz svoju Bazu dopisnika/ca KOMS bloga podržava mlade autorke i autore i omogućava im prostor za sticanje i razvoj kreativnih veština.
Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora i ne predstavljaju zvaničan stav Krovne organizacije mladih Srbije.