fbpx
KOMS na trećem Samitu demokratije jugoistočne Evrope (SEEDEM)

KOMS na trećem Samitu demokratije jugoistočne Evrope (SEEDEM)

KOMS učestvovao na trećem Samitu demokratije jugoistočne Evrope (SEEDEM), pod nazivom: Rat u Evropi: Uticaj na Balkan. Novi obračun bezbednosti i demokratije. Događaj je organizovao Međunarodni republikanski institut (IRI), u saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i Atlantskim savetom u Bečićima u Crnoj Gori, 30. maja 2022. godine. Događaj je obuhvatao tri panela i nekoliko ključnih govornika koji su bliže približili temu učesnicima i učesnicama konferencije.  

Na prvom panelu pod nazivom Promenjiva politička i bezbednosna dinamika Zapadnog Balkana, govorili su Dritan Abazović, premijer Crne Gore, Bojan Marichikj, potpredsednik Vlade i ministar za evropske poslove u Severnoj Makedoniji, Kurt Voker, bivši ambasador SAD pri NATO-u i posebni izaslanik za Ukrajinu, Miroslav Lajčak, posebni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, i Sir Stjuart Pič, posebni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan.  

Drugi panel se ticao uticaja Rusije na promenu geopolitičke realnosti Zapadnog Balkana, a na njemu su učestvovali: Ranko Krivokapić, ministar spoljnih poslova Crne Gore, Marko Makovec, zamenik generalnog direktora za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove, Ivan Vejvoda, v.d. rektora Instituta za humanističke nauke, Tanja Miščević, zamenica generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju, Maja Piščević, viši naučni saradnik Atlantskog saveta i Remzi Lani, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta.  

Generalna sekretarka KOMS-a, Miljana Pejić, govorila je na trećem panelu pod nazivom: Uloga mladih u oblikovanju nove realnosti. Na panelu su učestvovali i Jovana Marović, potpredsednica Vlade i ministarka za evropske poslove Crne Gore, Andrea Kaskone, direktor za Jadran i Balkan Ministarstva spoljnih poslova Italije, Peter Grk, generalni sekretar Bledskog strateškog foruma i koordinator za zapadni Balkan u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova i Nedim Alibegović, generalni sekretar Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine. 

Panelisti su se saglasili da su pandemija i rat u Evropi negativno uticale na mlade ljude i njihovu sigurnost i blagostanje. Sve više su nam teme obavezno služenje vojnog roka, bezbednosni izazovi, a u debatama o važnosti ovih politika često mladi nisu uključeni, iako posledice primarno oni osećaju. Mentalno zdravlje mladih, njihov nepovoljni ekonomski položaj i prilike za aktivno učešće jesu ključni prioriteti za mlade, te se apelovalo na institucije da veću pažnju posvete razvoju politikama za mlade. Miljana Pejić je zaključila da je važno da se ove teme i na regionalnom nivou otvaraju i da to dovodi do saradnje i većeg poverenja, mladih koji su spremni da se istinski zalažu za svoju mirnu budućnost. Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana je dobar primer povezivanja mladih sa donosiocima odluka i stavljanje u fokus oblasti koje su upravo mladi videli kao ključne za njihov život – zapošljavanje i mentalno zdravlje.   

Događaju su prisustvovali i polaznici/e i alumnisti/kinje Instituta za napredno liderstvo u politici (Advanced Leadership in Politics Institute – ALPI), programa za mlade lidere iz različitih političkih stranaka u regionu koji implementira Međunarodni republikanski institut (IRI). Zaključeno je da je neophodno raditi na većem povezivanju mladih aktivista/kinja i mladih iz političkih partija i da je neophodno da se unaprede mehanizmi kojima bi mladi mogli direktno da utiču na unapređenje svog položaja.