fbpx
Konkurs za praksu: Tražimo dvoje praktikanata/kinja!

Konkurs za praksu: Tražimo dvoje praktikanata/kinja!

Krovna organizacija mladih Srbije, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Republici Srbiji raspisuje konkurs i poziva te da se prijaviš za stručnu, plaćenu, šestomesečnu praksu za jednu od dve pozicije – praktikant/kinja za program ili praktikant/kinja za finansije i administraciju

Zašto praksa u KOMS-u?

Kod nas program praksi gleda kao program obuke i mentorstva. Znači, ovo nije praksa na kojoj ćeš zaposlenima ići po burek, gde ćeš samo slagati i overavati papire ili kuvati kafe. Ovo je program kroz koji dobijaš priliku da radiš, učiš i usavršavaš se, bilo to radom na programu KOMS-a, ili na finansijsko-administrativnim poslovima. Dakle, ovaj program ti omogućava da se upoznaš sa osnovama rada organizacije kao što je KOMS, ali i da napreduješ do nivoa gde ćeš imati priliku da napišeš svoj projekat, vodiš projektne aktivnosti ili kreiraš budžete i ozbiljno vodiš deo administrativnih poslova KOMS-a. Praksa takođe podrazumeva da ćeš dobiti svog mentora, odnosno, mentorku, koji će te obučavati i usmeravati tokom celokupnog trajanja prakse. Praksa će zahtevati pola radnog vremena – 4 h, tako da predstavlja idealnu priliku ako studiraš ili ako i dalje nisi spreman/spremna za posao sa punim radnim vremenom, što ne umanjuje odgovornost koja će se od tebe tražiti. 

Fun Fact: od desetoro članova KOMS Sekretarijata, šestoro je prošlo program prakse

Da li si baš ti idealan kandidat ili kandidatkinja za jednu od ovih pozicija? 

  • Student/studentkinja si završnih godina fakulteta (treća i četvrta godina), kao i ako si odnedavno diplomac/diplomka sa osnovnih ili master studija; 
  • Dobro se služiš engleskim jezikom i poznaješ osnove Office paketa; 
  • Ako si spreman/spremna na timski rad, ali se i dobro snalaziš prilikom samostalnog rada; 
  • Ako si precizan/precizna i pristupaš radu odgovorno; 
  • Ako si motivisan/motivisana za učenje i rad. 

Kako će izgledati ove dve pozicije? 

Praksa – program

Kroz rad na programu KOMS-a steći ćeš nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Takođe, učestvovaćeš u sprovođenju programskih aktivnosti postojećih projekata, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga iz najrazličitijih oblasti od važnosti za mlade u Srbiji. Očekuje te prisustvo na relevantnim radnim sastancima i događajima, vođenje zapisnika i precizno izveštavanje, redovna komunikacija sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike. Uz mentorstvo ćeš imati potpunu slobodu da predlažeš ideje za unapređenje projekata i programa KOMS-a.

Ono što od tebe očekujemo jeste:   

  • Izuzetno znanje srpskog jezika i pravopisa i dobro poznavanje engleskog jezika i pravopisa;   
  • Kreativnost;
  • Odgovornost;
  • Komunikativnost; 
  • Posvećenost i želju za usavršavanjem.

Praksa – finansije i administracija

Kroz praksu u našem finansijsko – administrativnom odeljenju, steći ćeš nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Učestvovaćeš u finansijsko-administrativnom upravljanju aktuelnim projektima i organizacijom, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga s posebnim fokusom na planiranju i izradi budžeta. Asistiraćeš u održavanju postojećeg sistema evidentiranja i arhiviranja dokumentacije, praćenju potrošnje na projektima i izradi finansijskih izveštaja organizacije i pružanju podrške neometanom radu KOMS kancelarije. 

Po završetku prakse imaćeš značajno iskustvo u upravljanju projektnim ciklusom, finansijskom izveštavanju, kao i širok spektar tehničkih znanja u oblasti finansija i administracije. 

Ono što od tebe očekujemo jeste: 

  • Zainteresovanost za oblast finansija i administracije u projektnom ciklusu; 
  • Posedovanje osnovnih znanja u oblasti finansija i administracije; 
  • Poželjno prethodno učešće u realizaciji projekata, posebno pri finansijama i administraciji u projektnom ciklusu; 
  • Dobro vladanje konverzacijskim engleskim jezikom, kao i pisanoj korespodenciji na engleskom, uz akcenat na finansijsku terminologiju; 
  • Preciznost i odgovornost u radu i motivisanost za brzo savladavanje novih veština, uključujući i onlajn alata za bankarstvo i administraciju. 

Kroz program prakse oba praktikanta/kinje imaće priliku da učestvuju u organizaciji i realizaciji godišnje Skupštine najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji i da se upoznaju i razmene iskustva sa članovima i članicama organizacija koje čine KOMS. Kroz praksu će, za sve zadatke koje obavljaju, imati obezbeđenu kontinuiranu mentorsku podršku članova i članica Sekretarijata KOMS-a. 

Kako da se prijaviš i šta te dalje očekuje? 

Prijava se vrši putem aplikacionog formulara koji se nalazi na ovom linku, uz slanje biografije (CV) na adresu: konkurs@koms.rs, do 1. juna 2022. godine u 23:59

Nakon analize pristiglih prijava, ukoliko tvoja prijava bude među najbolje ocenjenima, bićeš pozvan, odnosno, pozvana na intervju, koji će biti održan između 6. i 8. juna.

Ukoliko prođeš ceo proces selekcije, tvoja praksa u KOMS-u počinje 10. juna 2022. godine i trajaće 6 meseci.

Još par korisnih informacija:

Mesto obavljanja prakse je u kancelariji KOMS-a u Beogradu, na adresi Kralja Milutina 15.

Obim angažovanja je 20 sati nedeljno (4 sata dnevno radnim danima), uz obezbeđenu novčanu naknadu i pokrivene troškove lokalnog gradskog prevoza. Nakon završetka prakse i u slučaju pozitivne evaluacije rada praktikanta/kinje postoji mogućnost zaposlenja koji će biti u skladu sa dinamikama projekata Krovne organizacije mladih Srbije.   

Za sve dodatne informacije u vezi sa javnim pozivom i programom prakse, možeš se obratiti programskoj menadžerki KOMS, Milici Borjanić na mejl: milica.borjanic@koms.rs ili na telefon 069/738–446, radnim danima od 9 do 17 časova.


Пројекат ,,Млади. Сада и овде.”  

Спроводи савез Кровна организација младих Србије. 

Финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.