fbpx
Saopštenje KOMS povodom dešavanja u vezi sa predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima

Saopštenje KOMS povodom dešavanja u vezi sa predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima

Krovna organizacija mladih Srbije izdaje saopštenje za javnost povodom jučerašnjih dešavanja u vezi sa predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Izražavamo veliku zabrinutost povodom sveopšteg nasilja u toku izbornog procesa. Kao predstavnici mladih, najoštrije osuđujemo sve akte nasilja nad mladim aktivistima u toku izbornog procesa, a naročito tokom samog izbornog dana. Ovakvi incidenti nedopustivi su u slobodnom društvu i doprinose već samoj po sebi zabrinjavajućoj statistici o bezbednosti mladih u Srbiji.

Dalje, želimo da adresiramo činjenicu da nam se obratio značajan broj mladih ljudi koji je bio sprečen da glasa na izborima, usled propusta koji su doveli do toga da se njihova imena ne nalaze na biračkim spiskovima, iako su prijavljeni na istoj adresi prebivališta kao i drugi članovi/ice njihovog domaćinstva, koji su se našli na biračkom spisku. Ovakva situacija je neprihvatljiva iz više razloga, ali prvenstveno zbog toga što mladi jesu budućnost ove zemlje i kao takvima im je uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo odabira svojih predstavnika/ca.

Takođe, apelujemo na državne institucije da se pridržavaju svojih obaveza i ovlašćenja, pritom misleći na delovanje Republičke izborne komisije, koja je pre završetka glasanja objavila preliminarne rezultate, a potom uskratila građane za iste po završetku glasanja. Deljenje informacija o rezultatima pre kraja glasanja jeste akt koji ima potencijal da značajno utiče na rezultate izbornog procesa. Sa druge strane, Republička izborna komisija je svojim usporenim delovanjem prepustila građane Srbije mnoštvu različitih izvora informacija o preliminarnim rezultatima izbora, manje ili više tačnim i relevantnim, ali svakako nezvaničnim.

Smatramo da jučerašnja dešavanja onemogućavaju razvoj demokratskog društva u kome svi imaju jednake šanse da biraju i budu birani, te se nadamo da će navedene situacije biti adekvatno adresirane institucionalnim putem.