fbpx
Saopštenje KOMS povodom agresije Rusije na teritoriji Ukrajine

Saopštenje KOMS povodom agresije Rusije na teritoriji Ukrajine

Krovna organizacija mladih Srbije najoštrije osuđuje agresiju Rusije na teritoriji Ukrajine i ovim putem izražava svoju solidarnost sa narodom Ukrajine, a pogotovo sa svim mladim osobama koje žive na teritoriji Ukrajine. Apelujemo na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i pozivamo na mirno rešavanje postojećeg konflikta interesa u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Evropi i svetu, ali pre svega zarad očuvanja miliona ugroženih života.    

Uzimajući u obzir istorijski kontekst Srbije i dalekosežnih posledica rata koje na našem području opstaju do danas, posebno nam je žao što svedočimo neprocenjivom gubitku ljudskih života, krajnjoj eskalaciji nasilja i ugrožavanju ljudskih prava i demokratije. Mladima u Ukrajini su ugroženi sigurnost, životi i budućnost. Narod Ukrajine ima neotuđivo pravo na sopstvenu istoriju i priliku da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. 

U svetlu rastućih civilnih žrtava ovog sukoba, pozivamo sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo i štite civile i civilnu infrastrukturu od oružanog nasilja. Obustavljanje agresije mora biti prioritet civilizovanog sveta, kao i zaštita stanovništva i rad na prevenciji dalje štete koja je već nenadoknadiva u trenutku kada se oduzme jedan ljudski život. 

Ističemo da su mladi posebno ugrožen deo populacije Ukrajine i da za razliku od svojih vršnjaka u Evropi sada nemaju pristup obrazovanju, nalaze se u izbeglištvu ili su interno raseljeni, bez stabilnih novčanih primanja. Apelujemo na neophodnost sveobuhvatne podrške mladima od koje zavisi budućnosti čitave  nacije. 

Pozdravljamo pomake u mirovnim pregovorima i iskreno se nadamo brzom razrešenju konflikta, obustavi nasilja i uspostavljanju uslova za dijalog ka dugoročnom miru. Stojimo u solidarnosti sa narodom Ukrajine, i posebno mladima, čiji se potencijali i mladost u ovom trenutku traće u okolnostima nedostojnim bilo kog ljudskog bića.