fbpx
Proglašeni nagrađeni radovi na konkursu Mladi protiv ločina iz mržnje

Proglašeni nagrađeni radovi na konkursu Mladi protiv ločina iz mržnje

Na nagradni konkurs “Mladi protiv zločina iz mržnje” pristiglo je mnogo radova, koje je žiri pažljivo pregledao i proglasio pobednike.

Proglašenje pobednika je organizovano u ponedeljak, 15. novembra u onlajn formatu. U uvodnom delu se obratila zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji, Sara Groen, koja je ovom prilikom naglasila važnost saradnje civilnog sektora i OEBS-a, kao i da je zločin iz mržnje sveprisutan i da on ne dolazi niotkuda, već da se mora sprečavati. Navela je da pored toga što je važno da OEBS sarađuje na projektima ili organizuje edukacije za sudije, tužioce, policiju, da je takođe bitno da mladi budu učesnici projekata i da je KOMS značajan partner koji omogućava da se čuje glas mladih.

Potom se obratila i generalna sekretarka KOMS, Miljana Pejić. Podelila je podatke iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu, o stopi verbalnog nasilja koja je povećana i rekla da je KOMS želeo da se mladim ljudima pruži šansa da se kreativno izraze i da njihovi radovi – vizuali i video snimci, posvedoče o porukama koje je bitno komunicirati kako bi se podigla svest o značaju sprečavanja zločina iz mržnje.

Ovom prilikom se predstavilo i 20 autora/ki radova koji su ušli u uži izbor. Oni su govorili o svojoj motivaciji da se prijave na konkurs, od želje da podele ličnu priču, do motivisanosti da se kreativno izraze i ukažu na to da svaka žrtva zločina iz mržnje ima trajne posledice.

Nakon toga su proglašeni nagrađeni radovi konkursa „Mladi protiv zločina iz mržnje“:

Za vizuale:

  • Maša  Vukobratov
  • Uglješa Surdučki
  • Mateja Dimitrijević

Za video-snimke:

  • Anđelija Stanimirović
  • Anđelija Stančulović
  • Sofija Drašković

Radovi nagrađenih autora/ki će biti promovisani tokom decembra na društvenim mrežama Krovne organizacije mladih Srbije.


Projekat “Foto/video konkurs za podizanje svesti o zločinima iz mržnje” sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

Stavovi koji su ovde izrečeni su isključivo stavovi autora/ki i saradnika/ca i ne odražavaju nužno zvaničan stav Misije OEBS-a u Srbiji.