fbpx
Mladi i sektor bezbednosti: održana predavanja u okviru tri modula

Mladi i sektor bezbednosti: održana predavanja u okviru tri modula

Prva dva predavanja treninga „Mladi i sektor bezbednosti“, od planiranih šest, u sklopu projekta Lokalna akcija mladih za bezbednosnu kulturu, održana su u onlajn formatu 12. i 13. novembra 2021. godine.

Cilj treninga Mladi i sektor bezbednosti jeste približiti učesnicima i učesnicama da razumeju značenje pojma bezbednosne kulture, sektora bezbednosti, steknu znanje i razviju veštine kako bi na pravi način prepoznali i bavili se bezbednosnim problemima i izazovima među mladima.

Na modulu posvećenom temi Identifikovanje najvećih izazova na polju bezbednosti, učesnici i učesnice su na predavanjima koja je održala Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, imali priliku da se bliže upoznaju sa pojmom međunarodne bezbednosti, odnosno o njenim teorijama, sektorima i nivoima, kao i o bezbednosti u kontekstu bezbednost i politička zajednica.

Druga dva predavanja u sklopu modula Kreiranje strategija u Srbiji (stvaranje, implementacija i evaluacija) održana su 16. i 17. novembra. Glavni ciljevi predavača Bojana Eleka iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku bili su da učesnicima/ama prenese znanja i veština o tome na koji način prepoznati bezbednosne probleme, koji su izazovi u vezi sa rešavanjem tih problema putem instrumenata javnih politika, pre svega nacionalnim strategijama, kako mogu doprineti izgradnji bezbednosne kulture i stvaranju aktivnih građana koji mogu da doprinesu razvoju politika za mlade u lokalnim zajednicama u Srbiji u oblasti bezbednosti, kao i o temi razumevanja bezbednosnih politika i reformi u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i EU.

Poslednja dva predavanja u sklopu modula Sektor bezbednosti u Srbiji, održana su 24. i 25 novembra. Predavač je bio Filip Stojanović, nezavisni istraživač za bezbednost. Cilj ovog modula je bilo upoznavanje mladih o funkcionisanju i radu sektora bezbednosti u Srbiji, načinima kontrole i nadzora sektora bezbednosti i modelima uključivanja mladih u procese demokratske i civilne kontrole. Kao trener sa iskustvom u radu sa Misijom OEBS-a u Srbiji učesnicima i učesnicama treninga je ukratko predstavio i Misiju OEBS-a u Srbiji i njen mandat.

Naredna aktivnost koja nas očekuje na projektu Lokalna akcija mladih za bezbednosnu kulturu jesu šest online sastanaka radnih grupa sastavljenih od učesnika i učesnica treninga, kako bi u periodu od 10 nedelja razvili šest primenjivih i relevantnih preporuka po oblasti. Preporuke će imati za cilj unapređenje bezbednosti mladih u Srbiji u oblasti: Bezbednost životne sredine, Rodna ravnopravnost i Tolerancija i nediskriminacija. 


Trening je deo projekta “Lokalna akcija mladih za bezbednosnu kulturu”, koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.