fbpx
Studiranje i posao: neprocenjivo iskustvo ili nemoguća misija?

Studiranje i posao: neprocenjivo iskustvo ili nemoguća misija?

Vreme studiranja je na neki način vreme najintenzivnijeg rada na sebi, u svakom smislu. Tad nam se pružaju brojne mogućnosti – volontiranje, praksa, honorarni, part-time ili full-time poslovi i nije nemoguće da se u moru svih tih različitih opcija ponekad osetimo izgubljeno. Ostaje uvek aktuelno pitanje – da li je moguće istovremeno studirati i raditi?

Baš u tih par godina koliko studiranje traje nam se najčešće javlja želja za osamostaljivanjem. Nekima se ovo podrazumeva jer su se osamostalili samim tim što su se odselili da bi studirali u drugom gradu, dok druge pojam osamostaljivanja najviše asocira na finansijsko osamostaljivanje – u smislu pronalaska posla i zarađivanja novca.

Gotovo da nisam upoznala neku mladu osobu koja studira i koja makar jednom nije poželela da pronađe neki posao, uglavnom honorarni ili part-time, kako više ne bi morao/la da od roditelja ili rodbine traže novac za… bilo šta. Nema dileme da je jedna od prednosti zarađivanja u tome što ni od koga ne zavisiš u smislu da čekaš da te neko počasti, nego jednostavno možeš sebi da priuštiš nešto što možda ranije nisi mogao.

Naravno, kao i sve u životu, raditi i studirati istovremeno ima svoje i prednosti i mane. Neki bi rekli da bi bilo bolje ne kombinovati posao i studije sem ako nije baš neophodno. Drugi se ne bi složili nego bi rekli da je posao tokom studiranja veliko iskustvo koje i kasnije mnogo olakšava da se zaposliš. Svima nam je poznato da se često od nas traži da čim dođemo na prvi posao nakon završenog fakulteta, već imamo neko iskustvo.

Veća finansijska nezavisnost

Većini nas će prva prednost na koju pomislimo kad nam na pamet padne posao + studije je zarađivanje sopstvenog novca. Jedan od lepših osećaja je onaj trenutak kada ti legne prva plata koju znaš da si sam svojim trudom i radom zaradio. Posle toga si još više motivisan/a da hendluješ sve.

Promišljeno trošenje novca

Samim tim što si sam zaradio nešto – promeniće se i tvoj odnos prema novcu. Ne kaže se džabe da je najlakse trošiti tuđ novac, jer onda kad ga sami zaradimo, situacija se menja. Počnemo da više razmišljamo o tome šta i kako kupujemo, da li nam je nešto stvarno potrebno ili nije. Veština upravljanja novcem je svakako veština koju učimo da razvijamo kad zarađujemo, a koja će nam itekako biti korisna za dalji život.

Upoznavanje ljudi

Jer nikad ne znaš gde ćeš i kada upoznati nekoga, a svi znamo koliko su poznanstva i kontakti važni. Umrežavanje i upoznavanje ljudi najrazličitijih profila i osobina su velika prednost kada se zaposliš, jer na svakom koraku možeš da upoznaš nekog zanimljivog od koga možeš da naučiš mnogo.

Iskustvo & sticanje znanja

Iskustvo i sticanje znanja su velike prednosti uklapanja posla i studiranja – jer nema lošeg iskustva, kao ni nekorisnog znanja. Tokom kombinovanja ova dva, studiranje na neki način predstavlja učenje teorijskih znanja, dok posao može da bude primena tih znanja u praksi. Ipak, činjenica je da nisu svi fakulteti takvi da je moguće da pronađeš posao dok studiraš, ali to svakako ne znači da iskustvo koje bi mogao da stekneš na bilo kom poslu neće biti korisno. Nikada, ali stvarno nikada ne možemo da znamo kada će nam neko znanje, iskustvo i veštine koje steknemo biti korisni.

Snalažljivost i odgovornost

Balansiranje dve tako važne aktivnosti u životu te nauči da budeš snalažljiv i da koristiš svaki momenat u danu. S druge strane, postaješ i odgovorniji prema svom vremenu i obavezama i naučiš kako da ih pravilno rasporediš da bi mogao svaku da završiš. Ovo možda zvuči banalno, ali mnogo puta sam čula da je ljudima dosta teže da organizuju svoj dan kada imaju samo predavanja, jer se ulenje misleći da im je ceo dan na raspolaganju.

Stres

Uklopiti posao i studiranje je svakako težak, ali nije nemoguć zadatak. Ovo balansiranje i uklapanje često od nas zahteva trkanje sa vremenom, pa su posledice toga stres, nervoza ili loše raspoloženje. U toj panici se često zapitamo da li ćemo sve postići, ili još važnije kako da sve postignemo? Ipak, stres može samo da nam odmogne – jer usijana glava ne razmišlja racionalno.

Nedostatak vremena

Činjenica je da posao i studije ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena. Često imamo osećaj kao da nam fali makar još koji sat u danu, koji dan u nedelji. Ili makar još jedan dan vikenda. Neradnog.

Radni vikend(i)

Kad smo kod vikenda, oni su mač sa dve oštrice – ako vikendom ne radiš, onda su velike šanse da ćeš ga najverovatnije koristiti za završavanje nekih obaveza sa fakulteta, možda pisanje seminarskih, sređivanje beleški, da bi uhvatio konce sa svim dešavanjima iz protekle nedelje.

Umor

Neizbežno je da će ti nedostajati još samo par sati sna svakog jutra, ili da ćeš biti ona osoba koja ode prva iz kafića ili sa žurke, sa izgovorom: „Moram. Radim sutra…“. Sve ovo se kad-tad isplati, to je sve što mogu da ti kažem!

Tačno je da žongliranje posla i studiranja ima i svoje dobre i loše strane. To ipak ne znači da su posao i studiranje nemoguća misija, pitanje je samo: Jesi li spreman/a da ih obe hendluješ?

Autorka: Danijela Nikolić